Извучен авион из језера

Војска Србије извукла авион ратног ваздухопловства типа "oрао", који је пре два дана пао у у Гружанско језеро код Кнића. Здравствено стање пилота стабилно.

Авион Војске Србије типа "орао", који се срушио пре два дана, извучен је из Гружанског језера, код Кнића.

У авиону није било горива, нити је дошло до изливања хидрауличне течности, тако да је вода у језеру остала незагађена, објављено је на интернет страници Министарства одбране.

Према речима команданта Речне флотиле, потпуковника Милоша Јаковљевића, акција вађења авиона протекла је према плану и без посебних тешкоћа.

Вађење авиона предузето је у најкраћем року из еколошких разлога и ради наставка истражних радњи у вези са утврђивањем узрока отказивања левог стајног трапа авиона током редовног тренажног лета.

Несрећа се догодила у четвртак, нешто пре поднева, приликом повратка одељења од четири авиона "орао" са тренажног лета, када се на авиону пилота Војске Србије, мајора Слободана Јоцића, није извукао леви точак.

Пилот Јоцић је напустио авион, по наређењу команде, због немогућности да извуче стајни трап и слети на писту аеродрома "Лађевци", код Краљева.

Јоцић је покушао да извуче трап путем хидрауличног система, а затим и механички, па чак и да благо додирне писту осталим точковима како би покушао да омогући извлачење точка.

Због мале количине горива, пилот се одлучио да одлети до језера и над њим напусти авион, како би избегао евентуалну штету и жртве на земљи. Јоцић је авион напустио са висине од 500 до 700 метара, а авион је пао у језеро.

Здравствено стање пилота је стабилно. Он је у свесном стању, покретан је и нема повреда кичмене мождине.

Конзилијум лекара ВМА сматра да би Јоцић требало да остане на клиници још неколико дана да се пропрати његово стање, а након тога биће пуштен кући.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи