Прво пресађивање хрскавице колена

На Институту за ортопедију Бањица обављено прво пресађивање хрскавице колена. Сложену операцију извео доктор Недељко Махмутовић, водећи хирург у области репарације хрскавице колена из Лозане.

Прва на програму за пресађивање хрскавице колена била је 21-годишња Александра Поповић, која је, због повреде колена престала да се бави одбојком. Екипа РТС-а имала је ексклузивно право да присуствује тој операцији која је пре два дана урађена на Институту за ортопедију Бањица у Београду.

Лекари су применили све методе и на крају су Александри предложили трансплантацију хрскавице. Пристала је одмах, јер су јој, каже, досадили болови и несигурност при ходу.

Александра Поповић каже да је неколико пута несвесно пала. "Последњи сам пала у кући и тада ми је искочило колено. Имала сам ужасне болове и тада сам завршила у болници", каже Александра.

Екипу у операционој сали предводио је доктор Недељко Махмутовић, водећи хирург у области репарације хрскавице колена из Лозане, где је пре осам година урађена прва таква операција у Европи.

Асистирао му је Александрин доктор Милан Апостоловић, из амфитеатра, где су лекари, на видео биму, пратили ту интервенцију.

Махмутовић је каже да је трансплантација хрскавице или инплантација препарата која провоцира стварање хрскавице једина метода данас која вреди у свету и то је, за сада, једина нада за младе пацијенте.

Колена су међу нестабилнијим зглобовима и њихово повређивање је често. Опетећује их нагло заустављање, претерано савијање и прекомерна тежина.

Повреда колена код спортиста је честа, и углавном наговештава крај њихове каријере. После трансплантације, Александра ће за годину дана моћи да се врати одбојци..

Доктор Гордан Гавриловић са Института Бањица каже да постоји доста различитих техника које су се користиле у Србији.

"Међутим, ни једна није дала врхунске резултате. Ово је сада један помак у хирургији колена који ће довести до тога да побољша и продужи век тог колена пре крајњег исхода-односно инплантације протезе колена", каже Гавриловић.

Лекари Института Бањица спремни су да пресађивање хрскавице укључе у редовне процедуре.

Ограничавајући фактор биће једино материјал који се уграђује, а који се, за сада, набавља у иностранству.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи