Почиње Сабор СПЦ

Редовно заседање Сабора Српске православне цркве почеће у понедељак литургијом у Саборној цркви у Београду, а први пут ће Сабором председавати патријарх Иринеј.

У понедељак почиње пролећно заседање Сабора СПЦ, на којем ће бити речи о текућим питањима из епархија и о савременим изазовима и одговорностима цркве. Такође, сабор ће расправљати и о проблемима насталим у рашко-призренској епархији.

Сабор којем ће први пут председавати нови патријарх, почиње свечаном литургијом која ће бити служена у београдској саборној цркви.

Поред уобичајених питања која се тичу просвете и стања у дијаспори, како је најавио владика бачки Иринеј, Сабор ће одговорно и на основу чињеница расправљати и о проблемима у епархији рашко призренској о којима, како каже, јавност зна и мало и много, али не увек довољно поуздано.

"Сабор ће расправљати само на основу несумњивих чињеница у најбољој зељи да се помогне цркви као целини и преосвећеном владики Артемију као једном од насих браћа", рекао је за РТС владика бачки Иринеј.

Владика Иринеј каже да у раду сабора не постоји за и против, већ само потреба да се мисија цркве унапређује и да она заиста чини оно ради чега и постоји.

"Сабор је најодговорније тело цркве и доноси начелне одлуке које касније Синод спровди, а он даље с нижим јединицама те одлуке извршава", објаснио је владика Иринеј.

Што се тиче активности неких група монаха које потписују петицију за помоћ Артемију, владика каже да њихове активности и изјаве не треба узимати у обзир као релевантне јер раде без благослова било којег црквеног тела, не обазирући се на поредак цркве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи