Упозорење за неплаћене казне

Возачи треба да измире казне за саобраћајне прекршаје почињене на територији ЕУ, јер у противном, неће моћи да пређу словеначку и мађарску границу, поручују из конзулата Србије у Љубљани. Док не плате казну, биће им одузети и пасош и аутомобил.

Овог лета, многи ће у Европу аутомобилом. Из конзулата Србије у Љубљани стиже упозорење да возачи измире казне за саобраћајне прекршаје почињене на територији Европске уније јер, у противном, неће моћи да пређу словеначку и мађарску границу. Док не плате казну, биће им одузети и пасош и аутомобил.

Прекршаји се обично евидентирају преко видео надзора. Најчешћа су прекорачења брзине у тунелима и на аутопутевима, за шта је казна од 150 до 450 евра, пролазак кроз црвено до 350 евра, а непрописно скретање 150 евра.

Није блага ни казна за непрописно паркирање која се креће од 50 до 150 евра у зависности од града где сте учинил прекршај. Не надајте се да ћете успети лако да убедите полицију Европске уније да нисте направили прекршај.

"Прекршаји начињени на територији Европске уније су документовани, тако да не можете имати образложење да нисте ви учинили прекршај", рекао је Милан Божовић са Саобраћајног факултета.

Када дођете у ситуацију да морате да платите казну најбоље је да то одмах учините уз извињење. Ако имате двојно држављанство, не надајте се да ћете поново добити пасош под изговором да сте га изгубили.

"Практично је немогуће избећи казну, јер се подаци о тој особи уносе у централни регистар. Када особа дође на царину, или када на неки други начин дође под контролу страних службеника, прегледом његовог имена утврдиће се да је особа дужна тој држави и потпуно је небитно који пасош има особа у том тренутку" рекао је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

До краја године МУП Србије биће повезан са базом података Европске уније, па ће казне уместо на границу, стизати на кућну адресу, а за озбиљне прекршаје бележиће се казнени поени.

"То значи да ако будете прешли кроз црвено у инострнству, а тамо евентуално не платите казну, платићете је овде сасвим легално и у складу са законом. То раније нисмо имали", рекао је професор Саобраћајног факултета Милан Вујанић.

Упозорење за неплаћене казне важи за већи део наше државне границе, за граничне прелазе Мађарске, Румуније, Бугарске, а могу вас зауставити у Словенији и Грчкој. Све у свему мора се добро пазити да се прекршај не учини, јер уколико бахато наступамо у иностранству пут ка кући може бити дугачак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи