Реке се полако повлаче

Бели Тимок, који је поплавио зајечарска насеља Муљак, Изворски пут и Вишњар, повукао се у корито. Најугроженија су села поред Јужне Мораве, Витковац, Доњи Љубеш и Ђунис. У лесковачким насељима Бобиште и Анчики почела дезинфекција терена. Врањанци трећи дан без воде.

Иако се реке полако повлаче, у поплављеним подручјима води се борба за санацију штете. Бели Тимок, који је претходних дана поплавио зајечарска насеља Муљак, Изворски пут и Вишњар, повукао се у корито.

Граду недостају пумпе за испумпавање воде, а Зајечарци стрепе од кише наредних дана. Постоји опасност од појаве заразних болести, јер су се у поплављеним насељима излиле и бројне септичке јаме.

Водена бујица на тромеђи алексиначке, крушевачке и ражанске општине поплавила је 160 кућа и око хиљаду хектара обрадивиих површина. Најугроженија су села поред Јужне Мораве, Витковац, Доњи Љубеш и Ђунис.

У Витковцу и Доњем Љубешу синоћ је било најкритичније, па су евакуисани људи и стока. Допремљена је вода за пиће, али је према речима мештана у овом тренутку неопходна храна. Магистрални пут Крушевац-Алексинац и даље је у прекиду.

У Лесковачком крају вода се повукла, а према подацима Кризног штаба испумпана је из готово свих дворишта и поплављених кућа. У насељима Бобиште и Анчики екипе Завода за јавно здравље почеле су дезинфекцију терена.

"У наредних 24 сата одржаћемо телефонску седницу Владе на којој ћемо, према захтевима општина поступити, тако што ћемо им послати најнепоходнију материјалну помоћ. За праву размеру штете морамо да сачекамо да се вода повуче из домова. Овим људима треба буквално све. Данас има људи који немају где да спавају. Њима је потребно обезбедити смештај и намирнице и све што је неопходно за нормално функцуионисање", рекао је министар Оливер Дулић за Дневник 2 РТС-а.

Подземне воде покренуле клизишта

У краљевачком крају све реке се постепено повлаче у корита, али су подземне воде покренуле клизишта. Оперативне екипе свакодневно су на терену и прате, пре свега епидемиолошку ситуацију због изливања канализације.

На изворишту Крупац крај Пирота због обилних киша дошло је до замућења пијаће воде, због чега се не препоручује њено коришћење.

Због високог водостаја реке Бањштице, у Врању је пукла главна водоводна цев, па је 60 хиљада становника без воде за пиће већ трећи дан.

Екипе Водовода неће моћи ни данас да поправе главни цевовод јер је ниво акумулације на брани Првонек и даље превисок. Центар Врања и болница имају техничку воду. 

Неопходно чишћење одводних канала

Начелник сектора МУП-а за заштиту и спасавање Предраг Марић апеловао је на представнике локалних самоуправа да се што боље припреме за повећани ниво падавина који се очекује овог викенда.

Марић је у изјави новинарима прецизирао да под припремама локалних власти подразумева чишћење одводних канала и учвршћивање одбрамбених бедема на водотоковима.

Навео је и да је у поплавама које су захватиле део Србије причињена велика материјална штета и да је питање "да ли је морала да буде толика".

Задатак Сектора је да спасава људе и имовину, а не да чисти канале и гради инфраструктуру, рекао је Марић после обиласка Националног тренинг центра МУП-а за обуку за реаговање у случају ванредних ситуација.

Марић је додао и да се у суботу и недељу очекују нове падавине, не таквог интензитета као што је то било у претходним данима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи