Нормализација авионског саобраћаја

Авио-саобраћај у Европи готово потпуно је нормализован. Само неколико аеродрома у Шведској и Норвешкој и даље је затворено због облака пепела и дима.

Ваздушни саобраћај изнад Европе готово je потпуно нормализован. У међувремену, ерупција вулкана на Исланду још траје, али стручњаци кажу да вулкан избацује мање пепела у атмосферу и да се облак прашине спустио на висину испод 20.000 стопа.

Правац кретања облака вулканског пепела са пажњом се прати и у домаћим туристичким агенцијама јер се приближавају првомајски празници, када путници из Србије радо одлазе авионом у неку европску престоницу.

Ове године, ипак, много се више продају аутобуски него авиоаранжмани. Од стотину продатих путовања, деведесет је аутобуских.

"Осим сада ових елементарних непогода као што је вулкански дим, претпостављамо да су разлог томе високе цене аеродромских такси и чести штрајкови у авиосаобраћају", каже Маријана Јеринић из Филип травела.

Иако сеизмиолози не очекују нове снажне ерупције, домаћи агенти ипак припремају одступницу.

"У случају да се вулканска активност настави, ми смо увели додатне поласке аутобусом за први мај, тако да неће бити проблема ако дође до отказивања летова", оцењује Маја Вукић из Џоли травела.

У агенцијама кажу да ће овог првог маја, највећи број туристи из Србије, отпутовати у Беч, Праг и Венецију. За некада, популарно првомајско одредиште, Атину, влада мало интересовање.

И даље је, међутим, затворено више аеродрома у Шведској и Норвешкој. Аеродроми на југу и северу Шведске, укључући Гетеборг и Малме, ноћас су затворени за саобраћај, а норвешке власти затвориле су ваздухопловне луке у Бергену и Ставангеру.

Данска је најавила да се ваздушни саобраћај у земљи данас враћа у нормалу, укидањем свих забрана летова.

Саобраћај на париском аеродрому Шарл де Гол од јутрос нормализован, осим на летовима за Лондон. Авиони компаније "Ер Франс" на дугим линијама нормално лете.

Немачки авио-превозник "Луфтханза" најавио је да ће од данас летети пуним капацитетом и да планира око 1.800 летова, после јучерашњих 700.

Аустралијски авио-превозник Квантас је због новог облака вулканске прашине био приморан да откаже један лет из Лондона и да одложи други на 11 сати, што је разбеснело путнике, јавио је Би-Би-Си.

Обновљени трансатлантски летови

Евроконтрол је саопштио да је јуче обављено 80 одсто редовних летова, односно око 22.500 летова, подсетиле су агенције. На најпрометнијем европском аеродрому, лондонском "Хитроу", јуче је обновљено 90 одсто редовних летова и привремено су дозвољена ноћна слетања.

Трансатлантски летови, такође, су враћени на уобичајен ниво. Јуче је у Европу слетело 338 авиона.

Аеродроми од јуче углавном нормално раде у Аустрији, Белгији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Чешкој, Данској, Естонији, Мађарској, Ирској, Италији, Летонији, Луксембургу, Молдавији, Црној Гори, Холандији, Норвешкој, Пољској, Румунији, Словачкој, Словенији, Шпанији, Шведској, Швајцарској, Турској, Украјини и Русији.

Десетине хиљада путника је, међутим, и даље заглављено на аеродромима и по хотелима широм света. Авиопревозници тврде да су у последњих седам дана изгубили око 1,7 милијарди долара и најављују да ће тражити одштету од влада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи