Дан планете Земље

Широм света различитим манифестацијама обележен је Дан планете Земље. Морамо да мењамо навике, менталитет и сваког дана подсећамо грађане да је важно чувати планету, рекао министар Дулић, приликом обиласака Аде Хује у Београду.

Дан планете Земље обележен је широм света различитим манифестацијама како би се скренула пажња на то да ова година може бити прекретница за унапређење климатске, енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије, као и отварање "зелених" радних места.

Пластичне кесе које се налазе свуда око нас велики су еколошки проблем у Србији, напомињу стручњаци.

А количина  кеса које годишње бацимо довољна је да се чак три пута прекрије Србија. Свака посета супермаркету, прилика је да се најлонски тепих подебља.

Истраживања показују да пластичне кесе у просеку користимо 20 минута, после чега их бацамо. Да би се једна кеса разложила потребно је до хиљаду година.

Meђутим и производња пластичних кеса загађује околину, јер полиетилен од кога се праве испушта угљен-диоксида. Тај гас подстиче ефекат стаклене баште и утиче на климатске промене.

Захваљујући акцији "Очистимо Србију" за само годину дана очишћено је више од две и по хиљаде дивљих депонија. Међутим из ресорног министарства поручују да то није трајно решење.

"Када би сваки грађанин ове земље само једну пет флашу подигао са земље и однео у контејнер ми бисмо се у једном дану решили неколико стотина хиљада километара отпада који се око нас креће.

Тако да мислим да је проблем толики да не може да га реши нико поједичано, већ сви заједно", рекао је министар за заштиту животне средине Оливер Дулић обилазећи Ада Хују.

Министар je најавио и  велику акцију чишћења Србије 5. јуна ове године.

Председник општине Палилула Данило Башић рекао је да су у акцији "Вратимо наду за Хују Аду" учествовали ученици основних школа са Карабурме, а да ће се у наредном периоду придружити и студенти, старије становништво, родитељи како би се простор Аде претворио у шеталиште и место за одмарање грађана.

Башић је рекао да је на улазу за Аду Хују недавно постављена рампа како би се спречило одлагање шута и другог отпада.

Након обиласка акције чишћења, министар је обишао и Кеј на Ади Хуји и место где се обавља испитивање муља у рукавцу.

Манифестација Живимо заједно

Министар Дулић је поводом Дана планете Земље посетио и манифестацију на Тргу Републике коју традиционално организује Друштво за помоћ особама ометеним у развоју.

У акцији "Живимо заједно" учествовали су деца, глумци и аниматори који су  подсетили колико је важно да се бринемо о планети на којој живимо. И то не само један дан у години.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи