Поплаве угрожавају Србију

Поплаве изазване јаком кишом прете насељима у сливу Јужне и Западне Мораве. Поплаве угрожавају општине Рача и Кнић, околину Краљева, Крушевца, Житорађу, па и нека нишка приградска насеља. Старија жена утопила се у Гаџином Хану у изливању Кутинске реке.

Једна старија жена утопила се у Гаџином Хану у поплави изазваној изливањем Кутинске реке, рекао је председник гаџинханске општине Саша Ђорђевић.

Надошла Кутинска река поплавила је на десетине хектара обрадивог земљишта и петнаестак кућа у селу Тасковићи, а низводно су угрожена насеља Прва Кутина, Лазрево село и нишка насеља Никола Тесла и насеља до уливања Кутинске реке у ново корито Нишаве.

Јака киша непрекидно пада у Топличком крају, дуже од 24 часа. Водене бујице поново угрожавају села у општини Житорађа. Најтежа ситуација је у Добричком крају, у селима Ђакус, Пејковац и Вољчинац, које је у претходних неколико месеци плављено осам пута

Због нерегулисаних одводних канала на ободу села, сва вода из поља, надире ка центру Вољчинца где се формира велико језеро.

Угрожено је водоснабдевање из бунара, а могућа је и појава заразних болести због мешања атмосферских и фекалних вода.

Јака киша изазвала је поплаве и у шумадијским општинама Рача и Кнић, у којима је под водом неколико стотина хектара обрадивих површина.

У Рачи су се излиле река Рача и Јасеница, које су у доњем току поплавиле пољопривредно земљиште и угрозиле многе куће.

У Крушевачком крају излиле су се набујале реке, потоци и канали. Поплављена су многа домаћинства у подјастребачким селима, али и у самом граду. Киша је у том крају престала да пада после 30 сати.

И у Краљевачкој општини набујале реке створиле су проблеме многим сеоским домаћинствима.

Због надошлог Ибра подигнут је и ниво подземних вода, услед чега је у насељу Рибница поплављено двадесетак кућа. Најугроженијим породицама исељеним из својих домова градска управа је обезбедила привремени смештај.

Набујали Ибар поплавио је седам од укупно 15 бунара који служе за снабдевање Kраљева пијаћом водом.

"За сада водоснабдевање у Краљеву није угрожено, јер остали капацитети раде нормално. Седам бунара је искључено превентивно", рекао је руководилац Службе за снабдевање водом Срећко Несторовић.

Село Обрва на Западној Морави је под водом. Набујала река поплавила је око 60 кућа и неколико стотина хектара њива.

У шталама се удавила стока коју мештани нису могли да евакуишу. 

Киша у Краљеву не пада од поднева, али у Кризном штабу су на опрезу јер се нови талас Ибра очекује ноћас а вода је свега 40 сантиметера од нивоа када се проглашавају ванредне мере  одбране од поплава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи