Вулканска прашина не утиче на здравље

Грађани Србије не треба да буду забринути, због вулканског облака пепела који се надвио над Европом, рекла је Славица Вучинић, начелница клинике за токсикологију ВМА. Ветар погодује бржем одласку облака, рекла Вучинићева.

Облак вулканске прашине који се надвио над Европом не утиче на здравље људи у Србији, изјавила je Славица Вучинић, начелница Клинике за токсикологију Војно-медицинске академије. Међутим, од бројних метеоролошких чинилаца зависи каква ће бити концентрација честица у ваздуху.

Гостујући на РТС-у, Славица Вучинић је рекла да je загађеност ваздуха у Србији уобичајена, а да честице из облака вулканског пепела у нижим слојевима атмосфере нису веће од дозвољених.

Вучинићева је оценила да би облак, који се налази на више од пет километара висине, могао као аерозагађење имати потенцијалне ефекте по људско здравље, али да то зависи од концентрације честица у ваздуху.

Начелница клинике за токсикологију указала је на важност временских прилика, истичући да бројни метеоролошки чиниоци - ветар, температура и влажност ваздуха утичу на то колика ће бити концентрација честица, а бржем одласку облака погодује ветар.

Докторка Вучинић саветује праћење извештаја надлежних служби. У случају повећане концентрације честица у ваздуху, потребно је избегавати боравак на отвореном простору и ваздуху, поручила је Вучинићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи