Центри за бржи развој села

У брдско-планинским крајевима земљорадницима споро стиже помоћ државе. Често нема ко да их информише о томе како да искористе подстицајна средства и повећају производњу. Министарство пољопривреде основало 15 центара за бржи развој села.

Мало је млађих земљорадника који су остали на имању у селима источне, јужне, па и западне Србије. Све већи проблем земљорадника је како да искористе подстицајна средства државе и повећају производњу.

Министарство пољопривреде основало 15 центара за бржи развој села. Помоћ је потребна, пре свега, сиромашнијима.

Повртар Горан Јовановић из околине Врања више би улагао у повртарство, зато му је потребан новац који сам не може да заради.

Горан Јовановић из села Александровац код Врања каже да би пластенике мало осавременио, како би могао да ради и зими, а не само лети.

Много је оних који имају сличан проблем као Јовановић. Али мало њих зна да и у кризном буџету ипак постоји новац за који могу да конкуришу.

Министарство пољопривреде је само за рурални развој издвојило две милијарде динара.

Додатни проблем је и што у селима углавном не знају ни како да конкуришу за та средства.

Ипак, у Региноналној мрежи за рурални развој Источне Србије кажу да интересовање за то расте.

Прошле године у том региону више од 3000 земљорадника добило је савете и директну помоћ у писању захтева за субвенције и друге подстицајне мере.

Нема новца за добре идеје

Владан Јеремић из Зајечара каже да има добрих пројеката, али да због недостатка пара, они нису одобрени.

Пре две године из Пиротске општине Министарству пољопривреде поднето је 18 програма за развој сеоског туризма али ниједан није прихваћен.

Прошле године из општине Мајданпек послата су 24 пројекта за развој пољопривреде, одобрена су само три.

Из сектора за рурални развој најављују бољу сарадњу са сељацима из најсиромашнијих региона.

Радивој Надлачки из Министарства пољопривреде каже да се деловањем организација, мрежа за рурални развој и саветодавне службе повећава број захтева и привредници из пасивнијих крајева могу да дођу до информација за која средства могу да конкуришу.

До краја априла, 215 саветодаваца из републичке пољопривредне службе обићи ће сва сеоска насеља која имају више од хиљаду становиника.

Тако ће, сељаци имати и висе могућности да сазнају које подстицајне мере руралним подручјима нуди држава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи