"Остави и победи"

Циљ националне кампање за одвикавање од пушења "Остави и победи" је да што више пушача до 1. маја остави дуван. Нови закон забрањује пушење у свим радним просторијама, али се у неким предузећима и институцијама закон често не поштује.

Ове недеље почела је национална кампања за одвикавање од пушења под називом "Остави и победи". У оквиру кампање биће организовано такмичење, а циљ је да пушачи оставе дуван до 1. маја, како би добили шансу да буду награђени 31. маја, када се обележава Светски дан без дуванског дима.

Кампања "Остави и победи", доказала се као добро средство за јачање подршке у лечењу зависника од никотина. Томе би, процењују стручњаци, требало да допринесе и Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму, о коме ће посланици ускоро гласати.

Уместо првобитног, који је предвиђао потпуну забрану пушења, Влада је у децембру у Скупштину послала предлог закона који пушење, ипак, дозвољава у угоститељским објектима.

"То је једно компромисно решење које је нажалост усвојила наша Влада, надам се у једном привременом периоду. Наравно да млади неће бити заштићени, као што нису заштићени ни угоститељски радници који раде у таквим угоститељским објектима", каже Срмена Крстев, председница Комисије за превенцију пушења.

"Код дувана постоје некакве специфичне ситне честице које пролазе све баријере, врло су опасне, изазивају масу обољења на срцу, мозгу, плућима. Највећа концентарција забележена је у диско клубовима, где се млади крећу", наводи Петар Боровић из Института за јавно здравље Батут.

Нови закон забрањује пушење у свим радним просторијама. Искуство показује да се у државним предузећима и институцијама закон често не поштује.

Лечење од никотинске зависности

С друге стране, у многим страним и приватним фирмама послодавци организују лечење радника од никотинске зависности.

У Центру за унапређење образовања "Ф1" сви запослени оставили су дуван "Ален Кар" методом, која се примењује у 48 земаља и којом је, како се процењује, излечено више од 11 милиона пушача.

"Прва реакција запослених којима смо предложили да сви заједно кренемо на ту врсту терапије је била да се они осећају као да ће бити ускраћени за неко велико задовољство, да су им помало нарушена људска права као пушачима. Од тада је прошло више од три године, ни мени, нити икоме од њих више није пало на памет да запали цигарету, каже Горан Марић, директор Центра за унапређење образовања "Ф1".

"Нема помињања тешких болести од којих пушачи могу да оболе јер то пушачи знају, па настављају да пуше. Ми се трудимо терапијама да разбијемо једну по једну заблуду коју сваки пушач има о томе шта њему цигарете представљају, каже Миленко Петронијевић, терапеут "Ален Кар" центра.

Од 2000. године број пушача у Србији смањио се осам одсто. Све више људи одлучује се за лечење у саветовалиштима за одвикавање од пушења, у превентивним центрима при домовима здравља, и болницама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи