Дежер чисти Савско језеро

Шеф делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер, заједно са рониоцима, учествовао у акцији чишћења Савског језера у Београду. Свако може да пружи допринос да животна средина буде чистија, истакао министар Оливер Дулић.

Више десетина ронилаца из клубова из целе Србије и рониоци МУП-а и Војске Србије почели су акцију чишћења Савског језера у Београду, у организацији Олимпијског комитета Србије.

Чишћење језера спроводи се трећу годину заредом, а ове године је подржао и шеф делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер, који је обукао ронилачко одело и придружио се у чишћењу Савског језера.

"Очување чистоће воде није тема о којој треба да се прича само на великим конференцијама, о томе не треба да причају само политичари и стручњаци. Ја данас нисам дошао овде као амбасадор ЕУ, него као обичан грађанин који жели да се вода као ресурс, без кога на земљи нема живота, сачува за генерације које долазе после нас", рекао је Дежер на српском језику.

Додао је да грађани малим гестовима могу много да учине да воде остану чисте.

"Можемо да покупимо кесе и картоне после пикника на плажи. Можемо да не бацамо флаше у воду", истакао је Дежер.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић рекао је да свако може да пружи допринос да животна средина буде чистија.

"Са нама је и пријатељ Дежер, који долази из иностранства. Он је човек који, дакле, ништа нема са нашом прљавштином, али је ту да помогне да се она очисти и мислим да је то добар пример. Ако странци долазе да чисте нашу земљу, хајде да не допустимо да и ми не будемо ти који ћемо да радимо на чишћењу наше земље", истакао је Дулић.

Дулић: Пола Србије нема контејнере и канте за смеће

Министар Дулић је рекао да комунални систем не може да покрије целу територију Србије и да у готово половини Србије нема контејнера, канти и камиона за чишћење.

"Зато настају дивље депоније. Не вреди да очистимо дивљу депонију, а да оближње село оставимо без организованог система одношења смећа, јер ће онда људи да спаљују тај отпад и да поново штете природи. Потребно је инвестирати много енергије, напора и новца да се ситуација поправи", рекао је Дулић.

Министар је истакао да је велики проблем то што се очишћене дивље депоније веома брзо поново напуне ђубретом.

Додао је да ће видео надзор бити постављен на локацијама на којима разлог за настајање дивљих депонија није мука и невоља, него бахатост, а то су места на којима се одлаже грађевински шут.

"Ове године ћемо показати колико су скупе казне које смо предвидели за противзаконито бацање отпада и колико је велика наша енергија и одлучност да томе станемо на пут", рекао је Дулић.

Дулић је најавио да ће 5. јуна, на Дан планете, бити организована акција "Велико спремање Србије" и позвао све грађане да учествују у тој акцији.

"Тога дана сваки грађанин, школа, колектив, спортско дурштво, риболовачка друштва и сви који раде у комуналним предузећима ће бити позвани да дају свој допринос, изађу у своје окружење и почисте шта могу", рекао је Дулић.

Оливер Дулић је прецизирао да ће неко да почисти своју шупу, неко таван, неко двориште, неко школу, неко своју фабрику, улицу којом се креће.

Министар животне средине је навео да је у земљама у којима су организоване сличне акције, попут Литваније, Летоније и Естоније, за један дан очишћене стотине хиљада тона отпада поред друмова и у коритима река.

Председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац истакао је да је основна идеја чишћења Савског језера подизање свести друштва о потреби заштите животне средине, а посебно река и приобаља и да се јавности скрене пажња на лоше навике непрописног одлагања смећа.

"Надам се да ћемо ове године извадити мање смећа него претходних година, што би значило да смо подигли свест грађана на већи ниво", рекао је Дивац.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи