Америчка подршка српском правосуђу

Сједињене Америчке Државе помоћи ће да Србија на путу у ЕУ изврши потребне реформе правосуђа, рекла америчка амбасадорка Мери Ворлик.

Америчка амбасадорка у Србији Мери Ворлик рекла је да ће Сједињене Америчке Државе помоћи да Србија на путу у ЕУ изврши потребне реформе правосуђа.

Амбасадорка Ворлик је другог дана посете Суботици разговарала са вршиоцима дужности председника Вишег и Основног суда у том граду, судијама Ференцом Молнаром и Соњом Виденовић.

Ворлик је затим, у разговору са запосленима и новинарима истакла да рад судова мора да буде ефикаснији и транспарентнији.

"Уколико грађани не могу да се ослоне на своје судове и немају поверења да ће спровести законе и заштитити права појединаца, онда демократија и политички систем уопште не функционишу", навела је Ворлик.

"Познато ми је да је правосудни систем у Србији прошао кроз многе промене и да су оне биле веома тешке", рекла је амбасадорка и додала да Србији предстоји још промена у овој области на путу до Европске уније, па су САД зато одлучиле да помогну.

Ворлик је саветовала да рад судова буде што отворенији за јавност, како би стекли поверење грађана.

Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) више од четири године пружа финансијску подршку унапређењу правосуђа у Србији и у ову област је досад уложила око 10 милиона евра.

У Суботици је УСАИД прву сарадњу остварила са Трговачким судом, када је њеним средствима набављена компјутерска опрема и инсталиран компјутерски систем за управљање предметима.

У оквиру програма под називом "Подела власти", Агенција је прво почела сарадњу са бившим Општинским судом, а сада и са Вишим судом у Суботици, а захваљујући томе за само шест месеци број старих предмета је смањен за више од половине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи