Приоритет Владе помоћ расељенима

Укључивање Рома и јачање њиховог положаја у друштву приоритети Владе Србије, речено на скупу о одрживим решењима за интерно расељене Роме, Ашкалије и Египћане и повратак оних који су враћени из западних земаља.

У Београду је одржан округли сто под називом "Одржива решења за интерно расељене Роме, Ашкалије и Египћане и политике за унапређивање и реинтеграцију Рома који су репатријацијом враћени у Србију", у организацији Министарства за људска и мањинска права и Мисије ОЕБС у Србији.

Приоритет Владе Србије је укључивање Рома и јачање њиховог положаја у друштву, речено је на скупу.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да би новим законским решењем требало да буде поједностављена процедура пријаве места пребивалишта, што ће Ромима олакшати добијање личних докумената и решавање статуса.

Рекао је да је од јуна до децембра 2009. године у Србију по споразуму о реадмисији из земаља западне Европе враћено 405 особа, од којих су 285 Роми, а у прва три месеца ове године 45 Рома од укупно 83 враћених особа.

"Треба наставити дијалог, како би се уобличила српска визија европске Србије и у друштву које је суочено са економском кризом постојало разумевање и нашли начини за помоћ онима којима је тешко", рекао је Дачић.

Дачић је поручио да су припадницима мањина "широм отворена врата МУП-а Србије" и да је тренутно у полицији запослено 50 припадника ромске заједнице, што не значи да њихов број није и већи, јер како је објаснио, не постоји уставна обавеза пријављивања националне припадности.

Јачање политичке свести

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић рекао је да у Србији тренутно борави више од 209.000 интерно расељених са Косова, међу њима су 22.806 Роми, али да многи интерно расељени нису ни евидентирани јер немају личних докумената.

Процењује се да у Србији живи 40.000 до 50.000 интерно расељених Рома, као и да ромска популација чини око 70 одсто враћених из земаља западне Европе по споразуму о реадмисији, додао је Чиплић.

Чиплић је рекао да би законске промене и олакшице пријаве места пребивалишта требало да омогуће тачнијем попису становништва који би требало да буде обављен 2011. године, истичући да је према последњој евиденцији у Србији живело 108.000 Рома, док их сада има око 450.000.

"Ромска заједница у великој мери се трансформисала и то не треба прећутати", рекао је Чиплић и навео да су се у бирачке спискове за изборе Националних савета припадници Ромске заједнице пријавили преко потребног броја, што како је оценио, говори о јачању политичке свести.

Амбасадор ОЕБС-а у Србији Димитриос Купреос подсетио је да многи Роми живе у тешким условима и да су често изложени дискриминацији, као и да ОЕБС улаже велике напоре да се то промени.

Навео је да ОЕБС помаже Влади Србије да олакша повратак расељених у њихова места боравишта и путем сарадње са локалним самоуправа, најавивши да ће тако бити и убудуће.

Роми, као и Египћани и Ашкалије, у бирачке спискове за изборе Националних савета уписали су и више бирача него што је било неопходно. У Министарству за људска и мањинска права то оцењују као јачање њихове политичке свести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи