Осуда насиља на стадионима

Савет за спречавање насиља и недоличног понашања у спорту, на седници коју је хитно сазвао премијер Мирко Цветковић, оштро осудио насиље и инциденте на фудбалским утакмицама. Неопходно утврдити јасна правила понашања на стадионима, поручио Дачић.

На седници коју је хитно сазвао председник Владе Мирко Цветковић, Савет за спречавање насиља и недоличног понашања у спорту упутио је захтев организаторима спортских манифестација да пооштре мере контроле уласка на спортске догађаје.

Рекција Савета уследила је након инцидената који су се догодили на фудбалским утакмицама Црвена Звезда-ОФК Београд и Партизан-Војводина. Министарство унутрашњих послова известило је чланове Савета да су на трагу починиоцима тих насиља.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да полиција поседује одређена сазнања о инциденту на утакмици Купа Србије у коме је рањен навијач Црвене звезде и да су у току испитивања о том догађају.

Нови систем уласка на стадион

Инцидент који се догодио на Маракани приморао је црвено беле да уместо на јесен нови систем уласка на стадион уведу већ за 40 дана.

На капијама Маракане навијачи ће убудуће пролазити кроз контрадиверзиона врата која могу да региструју све металне предмете.

"Постоје навијачи и постоје криминалци. Место криминалцима се зна где је. Ми ћемо зато учинити све да људи могу спокојно да се осећају и да на стадиону буду због фудбала", каже Ђорђе Стефановић из Црвене звезде.

У агенцији Систем ФТО чији радници брину о безбедности на стадиону Црвене звезде кажу да су им руке везане када је реч о контроли навијача на улазу. Објашњавају да је једно преглед, а друго претрес.

Дејан Костић из обезбеђења Систем-ФТО каже да преглед подразумева контролу ставри посетиоца где посетиоци добровољно показују садржај својих торби, док се претрес врши уз физички контакт и не мора бити добровољно.

Сарадња агенција за обезбеђење и МУП-а

Да би се избегле недоумице предстваници приватних агенција за обезбеђење предлажу доношење закона о физичко-техничком обезбеђењу.

Душан Давидовић из удружења предузетника у приватној безбедности каже да је потребно донети закон који би јасно одредио поље делатности полиције и служби безбедности и њихов облике сарадње.

МУП Србије жели да утврди јасна правила када је реч о одржавању спортских манифестација. То би подрзумевало и да клубови набаве одговарајућу безбедносну опреме што је пракса у свим земљама западне Европе.

Министар Дачић каже да код клубова у Србији, осим у неким спортским халама, не постоје уређаји који контролишу постојање ватреног оружја или експлозива, а када дође неколико десетина хиљада људи веома је тешко вршити детаљан претрес.

Игор Вревић (21), навијач Црвене Звезде је пре два дана тешко повређен хицем из ватреног оружја у тучи навијача у време фудбалске утакмице између Црвене звезде и ОФК Београда. На стадиону Партизана фоторепортер је погођен бакљом у главу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи