Почели "Дани Београда"

Свечаном седницом Скупштине града почела је манифестација "Дани Београда". Четвородневна манифестација обележава се низом културних, образовних и спортских дешавања. Централни догађај-свечано отварање Авалског торања, у понедељак, 19. априла.

Четвородневна манифестација "Дани Београда", почела је низом културних, образовних и спортских дешавања.

Манифестацијом се обележава прво помињање словенског имена Београд у једном писаном документу из 878. године и примопредаја кључева престоног града и других српских градова кнезу Михаилу Обреновићу 1867. године.

На свечаној седници скупштине града Београда, која је означила почетак манифестације "Дани Београда", представљени су добитници Награде Београда за 2009. годину.

Председник скупштине Александар Антић, отварајући седницу, пожелео свим Београђанима срећан празник и најавио да ће наредна четири дана бити обележена низом догађаја.

Централни догађај ове године је, поред београдског маратона, отварање торња на Авали, рекао је председник Антић и подсетио да ће се та церемонија десити у понедељак, 19. априла у послеподневним часовима. Такође, истог дана, биће свечано уручене добитницима Награде Београда за 2009, истакао је Антић.

Навео је да се Награда Београда додељује осми пут најистакнутијим суграђанима, који су претходну годину обележили у различитим областима.

Добитници Награде Београда за 2009. годину

Добитница награде за књижевност града Београда за 2009. године је Дринка Гојковић, за превод књиге "Култура и политика", Волфа Лепениса.

Добитница награде за позоришно стваралаштво је Наташа Тапушковић за три улоге у представи "Терапија" Јордана Цветановића, у режији Горана Марковића и продукцији београдског "Атељеа 212".

За филм и радио-телевизијско стваралаштво, добитник је Мирослав Момчиловић, за сценарио дугометражног играног филма "Чекај ме, ја сигурно нећу доћи"

Добитник награде за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије је Коста Богдановић, за ретроспективну изложбу "Узвишено у сенци - Уметност Косте Богдановића.

За музику и мизичко сценско стваралаштво добитник је Ансамбл за рану музику "Ренесанс", за концерт под називом "Четрдесето пролеће Ансамбла Ренесанс".

Добитница за хуманистичке науке је Јелена Ђорђевић, за дело "Посткултура", док је добитник награде за природне и техничке науке научни тим "Винча".

За област науке - проналазаштво, добитник награде Београда за 2009. је др Милан Девић за проналазак "Поступак за добијање полусуве смеше полистирол бетона - Симпролит".

Добитник награде за медицину је др Марко Муњиза, за дело "Увод у клиничку психопатологију".

Добитници за архитектуру и урбанизам су Дејан Миљковић и Јован Митровић, за објекат кућа-атеље на углу улица Сењачке и Светог Наума, у Београду.

За област новинарства награда је припала "Студију Б", за програмски допринос у неговању слободарског духа Београда.

Добитник награде за образовање припало је Наташи Чалуковић, за израду уџбеника "Физика за седми разред", док је награда за спорт припала Милораду Чавићу освајачу златне и сребне медаље на светском првенству у пливању у Риму 2009 и његовом тренеру Петру Поповићу.

Награде града Београда за стваралааштво младих у 2009. у области науке припало је Ани Гачић, пејзажном архитекти, за мастер рад "Дизајн отворених простора прилагођен особама са инвалидитетом".

Награда за област уметности припала је Ани Григоровић, студенту позоришне режије ФДУ-а у Београду, за поставку драме ""North Force".

Награду града Београда "Светислав Стојановић", добили су Светислав Чавић, вођа ватрогасне бригаде "Земун" и и ватрогасно-спасилачка јединица "Земун".

На свечаној седници, великом броју званица, је представљен први том монографије Паје Јовановића, као и превод немачког водича кроз Београд из 17. века.

Низ културних манифестација

Посетиоци су у Горњем граду, могли да уживају у римским борбама и античкој музици, а били су у прилици да слушају концерт оркестра МУП-а Србије.

Грађани су у поподневним часовима имали прилику да на Београдској тврђави дегустирају "Јела Римског царства", као и да се упознају са брошуром "Најзначајније тачке Сингиднума".

Библиотека града Београда је у Римској дворани приредила промоцију издања "Отмени град Грихишвајсенбург, Алба Грека или Београд", иначе немачки водич кроз Београд из 17. века, који је за ову прилику преведен на српски језик.

У Дому Јеврема Грујућа отворена је изложба истакнутог домаћег сликара Цилета Маринковића, под називом "Лепе жене шетају Београдом".

Отварање Авалског торња

Сви заинтересовани моћи ће у културном центру "Град", од 20 сати, да погледају изложбу фотографија под називом "106+365", а у наставку вечери, уз коктел, да уживају у музици градских ди џејева.

"Од ове године периферне београдске општине, такође, су се прикључиле манифестацији, приредивши њеним становницима богат културно образовни и спортски програм", изјавила је градска секретарка за културу Ивана Авжнер.

Становници Обреновца моћи ће да присуствују, у градској општини, књижевној вечери уз представљање књиге Милице Матић Лозанић "За успомену и дуго сећање", а мештани Гроцке биће у прилици да, погледају изложбу фотографија "Афоризми у Београду".

У центру за културу Сопот биће одржан етно концерт, а становници Сурчина моћи ће да уживају у представи "Моцарт"

Централни догађај манифестације биће свечано отварање Авалског торања, у понедељак, 19. априла, где ће посетиоци, у присуству највиших државних званичника, моћи да уживају у аудио-вузуелном спектаклу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи