Радници "Заставе електро" за социјални програм

Свих 284 радника рачанске фабрике "Заставa електро" пријавило се за напуштање фирме уз социјални програм, јер нови послодавац нема обавезу преузимања радника, тврде представници синдиката. Министар Динкић позвао запослене да прихвате пробни рад у "Јури".

У фабрици "Застава електро", која је од понедељка у власништву корејске компапније "Јура", свих 284 радника пријавило се за напуштање фирме, уз социјални програм, јер нови послодавац нема обавезу преузимања радника, тврде представници синдиката.

Председник Већа Самосталног синдиката Крагујевца Југослав Ристић рекао је агенцији Танјуг да је основни разлог због којег су се сви запослени пријавили за социјални програм је тај што им радно место код новог послодавца није загарантовано.

Ристић је објаснио да се купопродајним уговором радницима нуде две опције - отпремнина од 300 евра по години стажа и могућност преласка код новог послодавца где би били на пробном раду, а уколико не задовоље тражене критеријуме остају без посла и имају могућност добијања отпремнине која, према Закону, износи 100 евра по години стажа.

Председник Самосталног синдиката у "Застави електро" Слободан Гајић каже да је уговором дефинисано да нови власник купује имовину фирме и нема никакву обавезу преузимања запослених.

Како је навео, "послодавац је у разговорима са свим радницима недвосмислено предочио да ће сви они бити прво на пробном раду у трајању од три месеца".

"По истеку тромесечног периода радник може остати без посла, уколико послодавац не буде задовољан његовим радом, као и да на Бироу за запошљавање добије оптремнину у законском износу од по 100 евра по години стажа", навео је Гајић.

И док економски стручњаци критикују овакво понашање радника "Заства електро", који су до пре неколико месеци у више наврата по неколико дана штрајковали у центру Београда, захтевајући да им се обезбеди посао, појединци су уверења да су радници "погрешно посаветовани" јер мисле да могу да узму по 300 евра за годину стажа, али и да се поново врате у фабрику.

Након поништења приватизације, корејска "Јура" је рачанску фабрику купила за око три милиона евра, уз обавезу да инвестира око осам милиона евра и, како је најављено, упосли 1.000 радника.

Приликом потписивања купопродајног уговора речено је да ће фабрика одмах преузети 200 од 284 радника.

Уз купопродајни уговор потписан је и уговор о подстицању запошљавања којим је корејској корпорацији обезбеђен подстицај од 4.500 евра за свако новоотворено радно место.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи