Успостављање војног свештенства

Тренутак када ће се поново успоставити институција војног свештенства у нашој војсци, као што је то случај у готово свим модерним армијама света, СПЦ ишчекује са великом надом, изјавио патријарх Иринеј.

Патријарх српски Иринеј изјавио је да Српска православна црква са великом надом ишчекује тренутак када ће се поново успоставити институција војног свештенства у нашој војсци, као што је то случај у готово свим модерним армијама света.

У интервјуу за најновији војни магазин Одбрана, патријарх Иринеј је истакао да се "дуго ради на том послу, али не треба журити и доносити решења и одлуке преко колена".

"То ће бити од велике користи војсци, јер ће се створити услови да се употпуне духовне потребе војника, што ће свакако позитивно утицати на комплетан живот и рад", рекао је Иринеј.

Патријарх је навео да ће и црква имати корист од увођења свештеника у војску, јер ће поред мисије у народу, имати и мисију у војсци, "јер народ је неодвојиво везан за војску и заједно чине целину, тако да наш војник неће бити лишен и те духовне потпоре".

"Свештеници ће бити од помоћи војницима, нарочито у тешким ситуацијама, јер војна служба је врло захтевна и пуна изазова", рекао је српски патријарх.

Према његовим речима, односи Војске и СПЦ се већ више година, на обострано задовољство, врло успешно развијају у различитим областима.

Иринеј је подсетио и да је то, уочи Васкрса, истакнуто и у разговору са министром одбране Драганом Шутановцем и његовим сарадницима.

"Више није чудно да епископи и свештеници наше цркве присуствују војним свечаностима. И сам се са великом радошћу одазивао таквим позивима", рекао је Иринеј.

Патријарх је навео да су "војници и официри увек радо виђени гости у нашим храмовима и манастирима, а често, на различите начине, помажу и обнову српских светиња".

"У касарнама се неретко одржавају предавања и трибине са верском тематиком, а на захтев припадника Војске и уз одобрење надлежних команди, свештеници освећују просторије у војним објектима и врше помен погинулим војницима", рекао је српски патријарх.

Иринеј је навео и да "могућности да се односи унапреде и обогате новим садржајима постоје, и оне ће потпуно бити искоришћене када се коначно успостави верска служба у Војсци Србије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи