Млади задовољни посетом Бечу

У оквиру пројекта "Европа за све", 40 младих без родитељског старања током прошле недеље је боравило у Бечу. Млади су задовољни посетом, а неки од њих никада до сада нису путовали у иностранство.

На породичном смештају и у институцијама за децу без родитељског старања у Србији налази се више од 2.100 деце и младих. Многи од њих никада нису путовали, па је пројекат "Европа за све" био шанса која се не пропушта.

У оквиру овог пројекта 40-оро младих без родитељског старања из Београда, Ниша, Неготина, Крушевца и Сремске Каменице, током прошле недеље, боравило је у Бечу.

Млади узраста од 16 до 24 година, изабрани су због доброг успеха у школама и на факултетима, а некима од њих, то је био први пут у иностранство или први лет авионом.

За младе из Србије, музеј у коме могу сами да диригују Бечком филхармонијом или да уз помоћ модерне технологије уче о звуку, чини се да је био најинтересантнији део тродневне екскурзије.

За све учеснике пројекта, Беч је понудио мало више него што су до сада видели у Србији. Тако је уз знаменитости града, младим путницима организован обилазак музеја науке и технологије, креативне ликовне радионице, галерије Албертина у којој су изложена дела Ендија Ворхола, природњачког музеја и једног од највећих забавних паркова у Европи.

Путници су рекли да су највише били одушевљени бечком архитектуром, али и додали да Београд може да се упреди са престоницом Аустрије по лепоти грађевина.

Неки од ових младих људи били су изложени проблемима које ретко ко доживи за цео живот. За многе од њих, сада када је крај средње школе или студија, а уместо о путовањима размишљају о ономе што их тек чека.

"Прави живот почиње тек када се осамостале. Институција може да им помогне, а сигурни ће бити када се кроз посао оснаже и схвате колико пуно тога могу за себе да ураде", уверен је Радослав Обрадовић, васпитач Дечијег села у Сремској Каменици.

Без обзира на то да ли су дошли из установа или хранитељских породица, васпитачи кажу да су за све њих групна путовања, упознавање других градова и култура од великог значаја.

Ана Симић, из Центра за породични смештај, наглашава да је најбитније да млади из оваквог путовања схвате да постоји много различитих начина да остваре своје снове. Смештај у институцији или породични смештај не треба да одређује њихову даљу преспективу и будућност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи