Тито очима средњошколаца

Ученици средњих школа имали су задатак да истраже на који начин су појединци видели Тита и његову политику.

Култ Тита из доживљаја обичног човека тема је овогодишњег конкурса "Сусрети с прошлошћу". Ученици средњих школа из целе Србије имали су задатак да истраже на који начин су појединци видели Тита и његову политику.

У својим радовима нису смели да се позивају на већ постојећу литературу, већ су могли да користе само сведочанства Титових савременика. 

При помену Титовог имена данас неки ће се сетити радних акција, првомајске параде или старог црвеног пасоша с којим се без проблема путовало. Неки ће се, међутим, осврнути на Голи Оток, задуженост земље и не баш тако чврсто братство и јединство. Култ је, ипак, постојао, а средњошколци су морали да сазнају зашто.

Марија из Београда је истраживала како је Тито изучаван у школама у то доба.

"Tи задаци су се базирали на величање самог Тита, тако да је било врло специфично читати такве саставе с обзиром да су били пуни емоција, за разлику од данашњих који су у потпуности другачији", каже ученица 13. београдске гимназије Марија Бошковић.

Ужичанин Александар Савић сучелио је ставове првоборца и историчара.

"Мени је било интресантно да видим како су људи за један тако кратак период успели да створе јединствену слику о њему да се прочује као изузетна личност за послератну Југославију", рекао је Александар.

Каже да је у раду намерно сукобљавао та два става и обично су били контрадикторни.

Лично искуство Титових савременика средњошколци су морали да уклопе у шири контекст, који је државно-партијски врх стварао годинама око личности Јосипа Броза.  Идеја је била да се историја проучава онако како то раде истраживачи.

"Идеја је да, ако не све, онда најбоље радове припремимо за штампу и да то остане као неко сведочанство о томе шта су генерације које су се родиле после Јосипа Броза научиле о њему", каже историчар Јелена Поповић.

Изгледа да је култ Јосипа Броза намучио средњошколце, па је на конкурс стигао само 51 рад. Додела награда најбољима биће одржана крајем маја у Музеју историје Југославије.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи