Јесен прође ја се не ожених

Mлади у Србији све касније ступају у брак, показују последња истраживања Завода за статистику. Просечна старост мушкараца који се одлучује на брак је 30 година, а девојке 27.

Према последњем истраживању Завода за ститстику, млади у Србији све касније ступају у брак. Просечна старост мушкараца који се на то одлучују, јесте 30 година, а девојака 27.

Стручњаци упозоравају да је ситуација много гора, јер наведени просек поправљају припадници националних мањина, који се жене и удају знатно раније од других.

Чак и они парови код којих, како кажу љубав "цвета" на судбоносно "да" не одлучују се лако, иако су одавно прешли тридесету. Младе даме чекају да буду питане, кавељерима, међутим, то не пада лако на памет.

Старији, међутим, немају много разумевања за такво понашање нових генерација.

Психолози тврде да је промена менталитета разлог неразумевања генерација. Некада су људи мање очекивали од живота, гледало се да се преживи и заснује породица, а данас је распрострањен менталитет уживања.

"Млади људи имају удобно детињство. Срећна деца неће да одрасту, а и не свиђа им се живот њихових родитеља тако да све више одлажу ступање у брак, а онда у партнерским односима траже све више уживања, да уживају у сексу, да уживају у љубави, да их партнер усрећује, тако да читава ствар постаје прилично нестабилна", рекао је психолог Зоран Миливојевић.

Лако и брзо до развода

А уколико се очекивања не испуне, далеко лакше и брже него икада посеже се за разводом. То се више не сматра великом срамотом као некада, кажу стручњаци.

Зато је, према статистици, број развода младих бракова до пет година у драстичном порасту. Сваки четврти пар се разведе. Разлог није недостак новца, већ лоша комуникација партнера и одсуство блискости.

"Свако води свој живот, живот на паралелним колосецима. Често мушкарци наводе да се жена ушавши у неке средње године променила и да више води рачуна о себи, а некако зенемарује традиционалне послове и улоге који се очекују од жене", рекла је Вера Деспотовић из Саветовалишта за брак.

Колико год старији осуђивали своје потомке, све чешће и они сами греше, кажу стручњаци. Младима у браку, нарочито ћеркама, дају погрешну подршку.

"Ја сам трпела у том односу, немој ти, буди самостална, ако ти не одговара, изађи из тог односа. Ту поруку млади најчешће добијају, али као да нису научени да треба да улажу напор да превазиђу тај проблем", рекла је Деспотовићева.

Управо због тога у Београду је недавно отворено предбрачно саветовалиште у коме стручњаци помажу младима да се за брак што боље припреме, јер када дођу деца, искуство говори, љубав и слога биће итекако на испиту.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи