Знање нема границе

Поводом Дана студената у Центру "Сава" синоћ одржана свечана академија под називом "Знање нема граница". Желим да Србија буде лидер образовања у југоистичној Европи, изјавио министар просвете Жарко Обрадовић.

У Центру "Сава", поводом обележавања 4. априла Дана студената, синоћ је одржана свечана академија под називом "Знање нема граница".

Министар просвете Жарко Обрадовић рекао је на свечаној Академији да жели да Србија буде лидер образовања у југоистичној Европи и додао да Београдски и други универзитети у земљи треба поново да буду места окупљања студената не само из бивших југословенских република већ и из света.

Обрадовић је на свечаној академији у име Владе Србије и Министарства просвете честитао студентима њихов дан.

"Овај датум сте заслужили, јер сте у историји више пута показали да разумете боље од других друштвене токове и да нису случајно студенти она снага која државу треба да води напред", рекао је Обрадовић.

Обрадовић је додао да му је као министру просвете драго што заједно са студентима ради на питањима која су значајна не само за њихову популацију већ и за високо образовање и будућност Србије.

"Питање мобилности студената је нешто што је основа болоњског процеса", рекао је Обрадовић и додао да Министарство заједно са студентима ствара европски простор високог образовања у којем је Србији место.

Рекотор универзитета у Београду Бранко Ковачевић оценио је да су студенти најбољи део српског друштва.

"Били су највећа брана недемократском и ретроградном друштву. Ако постоји икаква елита у овој земљи онда су то студенти Србије. Ја им честитам овај дан и желим им да успеју у свим својим настојањима", рекао је Ковачевић.

Студенти негодују због свог положаја

Академци Универзитета у Београду, највеће и најстарије високошколске установе у региону, ове године свој Дан обележавају у ишчекивању измена и допуна Закона о високом образовању, који ће, према речима студента проректора Милана Поповића, довести до позитивних помака у статусу ове популације.

Студенти и ове године негодују због свог положаја, брине их број бодова потребних за упис, траже спровођење реформи, веће стипендије, навео је Поповић.

Поповић, који је члан радне групе за измене и допуне закона, истакао је да ће тај пропис, о којем ускоро треба да почне јавна расправа, обавезати факултете да заврше реформу у наредне три године, као и да ће решити проблем звања "дипломирани" након четврте године студија.

Поповић је подсетио да је недавно усвојен и Закон о ученичком и студентском стандарду, као и да ће и у школској 2010-2011. услов за упис наредне године бити 48 бодова.

Коментаришући најаве појединих факултета да ће повећати школарину, Поповић је казао да ће студенти покушати да убеде управе факутлета да одустану и од те идеје, јер, како је навео, тешка је финансијска ситуација, родитељи академаца остају без посла.

Студентски центар "Београд", Савез студената Београда и Савез студената студентских домова организоваће ових дана и у недељу, 4. априла низ активности -такмичења у малом фудбалу, одбојци, кошарци, избор најбољег студента дома.

Универзитет у Београду у свом саставу има 31 факултет, око 90.000 студената, 11 научних института, Универзитетску библиотеку и шест центара и готово 7.000 наставника, истраживача и сарадника.

Дан студената обележава се у знак сећања на велике демонстрације које су студенти у Београду организовали 4. априла 1936. године, када је у протесту, због јачања фашизма у Немачкој, убијен студент права Жарко Милановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи