Србија против рака

У оквиру кампање "Србија против рака", на покретним мамографима од укупно 6.000 прегледаних, код 59 жена откривен рак дојке. Министар здравља најавио скрининг програме у циљу раног откривања најчешћих малигних болести код жена и мушкараца.

Од 6.000 жена прегледаних на покретним дигиталним мамографима у оквиру кампање "Србија против рака", злоћудни тумор дојке оперисан је код 31 жене, а доброћудни у 28 случајева, прецизирао је министар здравља Томица Милосављевић.

Представљајући резултате кампање "Србија против рака", која је покренута у априлу прошле године, министар је навео да је од јула 2009. до фебруара ове године на два покретна мамографа прегледано 15.000 здравих жена старости од 45 до 69 година и да су наведени резултати сумирани за првих 6.000 прегледа.

Милосављевић ја најавио да ће током ове и наредне године бити уведен организовани скрининг програми у циљу раног откривања најчешћих облика малигних болести код жена и мушкараца, односно рака дојке, материце и дебелог црева код жена и плућа и дебелог црева код мушкараца.

Скрининг програмом против рака грлића материце, од ког годишње оболи 1.400 жена у Србији, биће обухваћене жене старости од 25 до 69 година, најавио је министар.

Према подацима Министарства здравља у Србији годишње од рака дојке оболи 4.000 жена, 1.500 од рака дебелог црева и 1.400 од рака материце, а 3.900 мушкараца од рака плућа и 2.200 од рака дебелог црева.

Телефонска линија за подршку оболелима

Министар је најавио да ће од 1. јуна бити уведена телефонска линија за подршку оболелима и члановима њихових породица, која ће бити отворена сваког дана од осам до 22 часа.

"Оболели и чланови њихових породица моћи ће на тај начин да добију савете од психолога и стручњака за лечење малигних болести", рекао је Милосављевић.

Кампања "Србија против рака" није временски ограничена и представља Национални програм чији је циљ смањење броја новооболелих и случајева са смртним исходом, уз развијање свести грађана о значају превентивног понашања и прегледа.

У Србији сваке године оболи 32.000 људи од различитих облика малигних болести, а умре 20.000 људи. Рак је други узрок смртности, после болести срца и крвних судова.

Ризик за обољевање од рака може се смањити престанком пушења и избегавањем изложености дуванском диму, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сунца, одржавањем здраве телесне тежине, избалансираном исхраном, редовном физичком активношћу и заштитом од инфекција повезаних са настанком рака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи