Дунав развојна шанса Србије

Општине треба да буду активније у предлагању пројеката на Дунаву, рекао потпредседник Владе Божидар Ђелић и нагласио да Европа развој Дунава види као одговор на економску кризу.

Потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић рекао је да је од 24 општина у приобаљу Дунава, само њих девет доставило пројекте, иако ће ускоро бити затворена финансијска консктрукција.

Ђелић је на конференцији "Дунавска стратегија" идеје и пројекти која је одржана у Привредној комори Србије, рекао да нема оправдања за такву инертност општина, нарочито ако се има у виду да ће за предложене пројекте "постојати извори финансирања".

Он је прецизирао да ће ускоро бити затворена финансијска конструкција, као и да су до сада пројекте предложиле општина Голубац, Велико Градиште, Бачки Петровац, Стара Пазова, Мајданпек, Неготин, Бачка Паланка, Пожаревац и Сремски Карлловци.

Ђелић је позвао предузећа да се у то укључе и навео да рокови истичу, јер би први нацрт Заједничке свеобухватне стратегије за земље дунавског слива са обухваћеним пројектима, требало би да буде завршен до краја године.

Стратегија би могла да буде усвојена у време председавања Мађарске Европском унијом у првој половини 2011. године, нагласио је он.

"Дунав је велика шанса за Европу, а још већа шанса за Србију. На Дунаву се транспортује десет пута мање добара од добара на Рајни, и та река је истовремено три пута загађенија од Рајне", нагласио је Ђелић.

Развој Дунава као одговор на кризу

Ђелић је рекао да Европа развој Дунава види као одговор на економску кризу и неискоришћени ресурс Европе и подсетио да четвртина тока Дунава пролази кроз Србију.

Према његовим речима Србија на Дунаву има и велике проблем као што је загађеност и изливање отпадних вода.

"Београд целу канализацију избацује у Дунав и то је београдска и српска срамота", рекао је потпредседник владе.

Председник ПКС Милош Бугарин позвао је привреднике да предлажу пројекте и истакао да не постоји област економије коју та област не додирује бродоградња, туризам, пољопривреда...

ПКС се и до сада залагала за учешће у раду тела која су основана у циљу спровођења Стратегије развоја Дунава, подсетио је он и додао да је за реализацију пројекта потребна што боља координација државних органа, локалних самоуправа и предузећа.

"Ово је тренутак када треба да превазиђемо понекад и сукобљене пословне интересе и када сви треба да уложимо напор како би код различите видове удруживања ојачали позиције српских компанија и искористили инвестиције за пројекте", рекао је Бугарин.

Власник компаније "Ист поинт" Зоран Дракулић рекао је да се увећава обим робе које ће морати да се превезе. Он је упозорио да ускоро Србија ни сопствене терете неће моћа да превози сопственим превозом и истакао да су неопходна улагања и у тој области.

Дракулић је подсетио је да та компанија пре две и по године купила аустријску флоту, и да јој је жеља да куповином ЈРБ-а створи највећа флота у овом делу Европе, али да је због економске кризе морала да одустане од те приватизације.

Дракулић је навео да је економска криза преполовила промет, који је у овом делу слива Дунава са 3,2 милиона промета у 2008. години, пао на 2,1 милион тона у 2009.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи