Упис првака од 1. априла

Сва деца се укључују у систем образовања, без дискриминације по било ком основу. Упис у први разред трајаће од 1. априла до краја јуна, рекао помоћник министра просвете задужен за предшколско и основно образовање Желимир Попов.

Помоћник министра просвете задужен за предшколско и основно образовање Желимир Попов изјавио је да у први разред крећу рођени од 1. марта 2003. до краја фебруара 2004. године.

Првака ће за 1.600 бити више него лане, а нова законска решења прописују да се сва деца укључују у систем образовања, без дискриминације по било ком основу, укључујући и лица без држављанства, стране држављане, прогнане и расељене.

У редован систем образовања укључују се и деца са сметњама у развоју. Новину у Закону о основама система образовања и васпитања представља одредба која се односи на инклузију, односно на обавезу школе да, у случајевима када је то потребно, донесе индивидуални образовни план прилагођен детету.

Попов је нагласио да је у току израда правилника о индивидуалној подршци деци, који предвиђа формирање интерресорне комисије за додатну образовну, здравствену или социјалну подршку детету.

Комисија ће бити састављена од родитеља, лекара, представника локалне самоуправе, са задатком да општини предочи који су видови помоћи детету потребни. Ако је на пример реч о сиромашном детету, општина ће за такво дете обезбедити финансијска средства.

Званично, упис малишана од шест и по до седам и по година трајаће до краја јуна, али ће упис трајати све до почетка школске године. У први разред крећу рођени од 1. марта 2003. до краја фебруара 2004. године.

У Београду ће бити 15.500 првака, а школа је дужна да упише свако дете са свог подручја. Деца из осетљивих група (ромска деца, деца из сиромашних породица...) могу да се упишу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације, чиме се олакшава упис деце из социјално угрожених група.

Уз документацију, извод из матичне књиге рођених, потврду о пребивалишту и друго, потребан је и доказ о здравственом прегледу детета, па малишани пре школе морају да обаве систематски преглед код педијатра, специјалисте за ОРЛ, очног лекара, логопеда.

Испитивање детета и проверу спремности за школу обављају психолог и педагог школе на матерњем језику детета. Ако за то не постоји могућност, школа ангажује преводиоца, на предлог националног савета националне мањине.

У школу за образовање ученика са сметњама у развоју, деца могу да се упишу само уз сагласност родитеља, а уколико је детету препоручено одлагање поласка у школу за годину дана, родитељ односно старатељ може да поднесе захтев комисији школе за поновно утврђивање спремности за школу.

Ако дете старије од седам и по година због болести или других разлога није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.

Осим у државну, деца могу да се упишу и у приватне основне школе, које раде по званичним плановима и програмима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи