Данас су Цвети

Српска православна црква данас слави Цвети, празник којем се обележава улазак Исуса Христа у Јерусалим. Поводом празника Цвети и Дана општине Стари град одржана је манифестација "Јевремова - улица сусрета".

Данас су Цвети, празник којим Српска православна црква обележава улазак Исуса Христа у Јерусалим.

Цвети су покретни празник који се слави дан после Лазареве суботе, Врбице. Установљен је у Јерусалиму крајем IV века, за успомену на последњи, царски и свечани улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим.

Исус је у град ушао јашући на магарцу, а народ га је дочекао је дочекао као цара, простирући испред њега своје хаљине и гранчице дрвећа и носећи у рукама палмове гранчице.

Овим празником обележава се последња недеља пред почетак Исусовог страдања, смрти и васкрсења.

Празник Цвети установљен је још од првих хришћанских времена, а свечано се прославља од трећег века нове ере.

У Србији су Цвети и народни празник. На Цветну недељу 1815. војвода Милош Обреновић, вођа Другог српског устанка, дигао је у Такову народ у борбу против турске власти.

Цвети прослављене и у Рашко-призренској епархији

Празник Цвети свечано је прослављен у свим парохијским храмовима и манастирима Епархије рашко-призренске и Косовско-метохијске, саопштено је из те епархије.

Администратор Епархије рашко-призренске и Косовско-метохијске епископ Атанасије служио је Свету архијерејску литургију у древној Петровој цркви код Новог Пазара, у којој је у 12. веку крштен Стефан Немања.

У цркви и у порти око цркве окупило се више стотина верника, посебно је било много деце и велики број верника се причестио.

На Цвети се народ традиционално окупља у Петровој цркви где су још од времена Немањиног одржавани црквено-државни сабори, саопштено је из Епархије.

Епископ Атанасије се присутнима обратио беседом у којој је посебно говорио о празнику Цвети - свечаном уласку Христа у Јерусалим - и тајни Христовог страдања и Васкрсења.

Славље у Јевремовој

Београдска Јевремова улица угостила је данас више хиљада грађана у манифестацији "Јевремова-улица сусрета", одржаној поводом Цвети, славе и Дана општине Стари град.

Уз заглушујућу свирку бубњева и фанфаре оркестра музичке школе "Станковић", на углу улица Јевремове и Риге од Фере, манифестацију је отворила председница општине Стари град Мирјана Божидаревић.

Догађају су присуствовали гости из братских општина, градоначелник Јермасоје из Лимасола са Кипра Андреас Гаврилидис, градоначелник скопске општине Центар Владимир Тодоровић, градоначелница Котора Марија Ћатовић, представници града Битоља и Будимпеште.

Гости Јевремове биле су и амбасаде Македоније, Грчке, Холандије и Словеније.

У двочасовном програму, који је одржан од Калемегдана до Скадарлије, учествовало је више од 50 учесника, бројни оркестри музичких школа као и дефиле олтајмера, и извлачење добитника наградне игре "Ко је првак Старог града?"

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи