Освештана црква у Осојану

Владика Атанасије освештао је цркву Сетог Архангела у српском повратничком селу Осојану.

Администратор епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске епископ Атанасије данас је на Лазареву Суботу освештао храм Светог Архангела Гаврила у српском повратничком селу Осојане.

Епископ Атанасије је потом служио Свету архијерејску литургију уз саслужење викарног епископа липљанског Теодосија и свештенослужитељима, међу којима је био и архимандрит Партеније из Солуна.

Епископ Атанасије је архимандриту Партенију, као представнику Грчке православне цркве и човеку који годинама допрема помоћ грчког народа на Космет, у име патријарха српског Иринеја и Светог архијерејског синода СПЦ доделио Орден Светог Саве првог реда, наведено је у саопштењу епархије Рашко-призренске.

Владика Атансије је затим пресекао славски колач у сеоској школи.

Повратак прогнаних Срба у Осојане почео је у августу 2001. године и сада у том месту са околним мањим српским селима има око 500 житеља.

"Иако се живи у тешким условима, Осојани су постали симбол српског повратка и жеље прогнаног народа да се врати на своја вековна огњишта. Повратак Срба у Осојане подржавају СПЦ, КФОР, УНХЦР и ОЕБС и представљао је први пилот пројекат који је после примењиван и на другим локацијама на Косову и Метохији" наведено је у саопштењу.

После прославе у Осојанима монаси манастира Високи Дечани одвезли су хуманитарну помоћ у повратничко село Драгољевац код Истока, у које се пре неколико дана вратило 12 Срба који још живе под шаторима.

У саопштењу је наведено и да је у складу са јучерашњом одлуком епископа Атанасија данас у призренском саборном храму одслужена Света литургија.

Претходно, монаси манастира Светих Архангела који су под црквеном епитимијом, нису дозволили да архијерејски намесник владика Атанасије одслужи Свету литургију у Свето-архангелском манастиру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи