Збогом yu домену

У уторак, 30. марта престаје да функционише домен .yu, речено је у Регистру националног интернет домена Србије.

Интернет домен .yu престаје да функционише у уторак, 30. марта, речено је у Регистру националног интернет домена Србије (РНИДС).

Тај домен одлази са интернета на основу одлуке Интернет корпорације за додељена имена и бројеве ICANN, речено је на конференцији за штампу РНИДС посвећеној одласку домена .yu, као и припремама за званично увођење ћириличког домена.

РНИДС је позвао интернет регистре и оператере, као и кориснике, да обаве све неопходне провере, подешавања и пребацивања како би наставили да функционишу и по одласку .yu домена са интернета.

Регистрација домена .rs почела је у марту 2008. и требало је да регистар .yu буде трајно угашен на крају септембра прошле године.

Одлуком ICANN тај рок је међутим продужен до 30. марта ове године. Процењује се да ће 30. марта нестати око 4.000 домена .yu али само око 200 њих нема домен .rs.

Тренутно је регистровано око 55.600 домена .rs у пет адресних простора (.rs, .co.rs, .org.rs, .in.rs и .edu.rs, управљање постором .ac.rs препуштено је Конференцији универзитета а простор .gov.rs је намењен државним органима, навео је РНИДС.

Када је о избору ћириличког домена реч, предлагање још траје и до краја маја, очекују у радној групи за ћирилички домен, гласање би требало да покаже који је најбољи.

Домен треба да буде на српском језику и на ћириличком писму и да осликава интересе Србије и свих грађана. Треба да има најмање два слова од којих бар једно које није слично неком латиничком.

Иначе, процес пријављивања држава за регистровање интернационализованих домена највишег нивоа (IDN ccTLD) почео је у новембру 2009.

ICANN је до сада примио 16 захтева за интернет домен исписан словима локалног језика и писма од којих су четири (Египта, Русије, УАЕ и Саудијске Арабије) већ прошла фазу провере техничких и лингвистичких захтева.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи