Светски дан против туберкулозе

Обележава се Међународни дан борбе против туберкулозе. СЗО процењује да се сваке године открије девет милиона нових случајева туберкулозе. У Србији се смањује број оболелих од туберкулозе, рекао за РТС министар здравља Томиса Милосављевић.

У Србији и свету се обележава Међународни дан борбе против туберкулозе. Светска здравствена организација процењује да је трећина светског становништва заражена том болешћу и да се сваке године открије девет милиона нових случајева туберкулозе.

Светска здравствена организација (СЗО) процењује да је трећина светског становништва заражена том болешћу и да се сваке године открије девет милиона нових случајева туберкулозе.

СЗО је прогласила 24. март Међународним даном борбе против те болести да би упозорила на важност превенције.

Крајем 19. века од туберкулозе је умирао сваки седми становник САД и Европе, а на тај датум 1882. године др Роберт Кох је открио узрочник туберкулозног бацила, што је означило и почетак борбе за дијагостиковање и лечење тог опасног обољења.

У то време, то је представљало најзначајнији корак у контроли епидемије и сузбијању те, тада веома смртоносне болести.

Сто година касније, 1982. године Светска здравствена организација и Међународна унија за борбу против туберкулозе и других плућних болести обележиле су први пут Светски дан борбе против туберкулозе.

Циљ је био да се подигне ниво знања становништва о здравственим и економским последицама тог обољења.

Симптоми туберкулозе плућа, која је најчешћи облик те болести су кашаљ који траје више од три недеље, бол у грудима, искашљавање крви или слузи која долази дубоко из плућа, слабост, губитак телесне тежине, повишена темперутура и знојење ноћу.

Стручњаци сматрају да и туберкулоза може да се спречи и излечи захваљујући ефикасној и благовременој превенцији, дијагностици и лечењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи