Отворено у реформу гимназије

У гимназији настава треба да буде флексибилнија, прилагођена новим генерацијама. Идуће школске године биће измењени наставни планови и програм за први разред, речено на скупу "Конференција гимназија Србије".

Нова гимназија треба да буде флексибилнија, наставу треба прилагодити савременим генерацијама, наставници треба да буду активнији у настави, а потребна је и већа јавност у раду, сматрају учесници скупа посвећеног реформи гимназије у Београду.

Скупу, под називом "Конференција гимназија Србије" присуствовали су професори, представници Министарства просвете, Националног просветног савета, републичког Парламента.

За ученике који идуће године буду први пут полагали завршни испит у основној школи, у школској 2011-2012. години, предвиђена је потпуна измена наставих планова и програма за први разред гимназије.

У овом тренутку постоји иницијални предлог комисије Завода за унапређење образовања и васпитања, који је сачинила Заједница гимназија Србије.

Професори, учесници скупа, сматрају да је потребна гимназија у којој ће бити вреднован рад, а да ученици имају проходност на све факултете.

Професори подсећају и да је гимназија једини сегмент образовања који није доживео никакве промене.

Реформа програма није лака, посебно израда завршног испита, односно матуре. Осим знања гимназија треба да да и одређене компененције како би ученици који евентуално у гимназијама не могу да нађу себе, могли системом такозване хоризонталне проходности да уђу у неке стручне школе.

Гимназија ће се завршавати општом матуром, која води директно на академске студије. Ученици стручних школа полагаће стручну матуру. Они који их заврше, а желе да студирају, моћи ће да полажу и општу матуру.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи