Регионални приступ ратним злочинима

Шеф делегације Европске комисије у Београду Венсан Дежер подржао иницијативу за оснивање Регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима. Приступ тематици ратних злочина треба да има регионални аспект, рекао Дежер.

Иницијативу невладиних организација из региона бивше СФРЈ за оснивање Регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима (РЕКОМ), подржао је шеф делегације Европске комисије у Београду Венсан Дежер.

Дежер је на отварању Шестог регионалног форума о транзиционој правди у Новом Саду рекао да приступ тематици ратних злочина треба да има регионални аспект јер су и злочини који су се дешавали у протеклој деценији у ратовима на простору бивше СФРЈ такође имали регионални карактер.

"Ништа не може да буде постигнуто без регионалног приступа суочавању са прошлошћу и истраживању ратних злочина", истакао је Дежер.

Према његовим речима, државе у региону треба да закључују билатералне и мултилатералне споразуме који се тичу сарадње по питању истраге ратних злочина.

"Не смеју да се дешавају случајеви да они који су оптужени за ратне злочине у једној држави једноставно побегну у другу државу у региону и тако избегну правди", рекао је Дежер.

Дежер је поручио да Европска комисија подржава иницијативу невладиних организација из региона које се залажу за формирање РЕКОМ-а, и додао да је таква комисија, као вансудска институција, веома потребна региону у процесу суочавања са прошлошћу.

"Та комисија спречиће историјски ревизионизам и политичку манипулацију са прошлошћу", оценио је Дежер.

Суочавање са прошлошћу за бољу будућност 

Потпредседница Владе Војводине Ана Томанова Маканова такође је подржала иницијативу за оснивање РЕКОМ-а и додала да војвођанске власти подржавају све иницијативе које имају за циљ суочавање са прошлошћу зарад боље будућности.

Она је оценила да не постоји колективна, већ само индивидуална кривица, и заложила се за кажњавање свих оних који су чинили ратне злочине.

"Само на тај начин можемо да се суочимо са прошлошћу и да изборимо сретнију будућност за нашу децу", навела је Томанов Маканова.

Потпредседница Владе Војводине је подсетила да је Скупштина Војводине одмах после пада Милошевићевог режима формирала Анкетни одбор за утврђивање чињеница о дешавањима у Војводини од 1941. до 1948. године, као и да је 2003. године усвојена Резолуција о непризнавању колективне кривице.

Подсетила је и да је Нови Сад прошле године добио Пролаз Срђана Алексића, назван по младићу који је убијен у Требињу јер је бранио свог комшију Бошњака Алена Главовића.

Посао којем се треба поклонити 

Редитељ Желимир Жилник рекао је да је иницијатива невладиних организација за оснивање РЕКОМ-а "огроман посао, којем се треба поклонити".

"Без суочавања са чињеницама, будуће генерације ће живети у конфузији и недоумици, а у таквој ситуацији свака варница ратног хушкаштва може да запали пожар", оценио је Жилник.

Према његовим речима, у политичким и интелектуалним елитама у државама на простору бивше СФРЈ постоје још многи који су се окористили о ратове и који ће самим тим покушати да зауставе иницијативу за оснивање РЕКОМ-а.

"Међутим, и током самих ратова било је часних и храбрих појединаца, грађана, медија који су успевали да одрже атмосферу хуманости. Захваљујући њима, осећање да је комуникација међу нама је опстало. Ма колико тежак био ваш посао, сигуран сам да ће истина на крају победити", поручио је Жилник.

Током дана учесници Форума имаће прилику да слушају јавна сведочења жртава ратних злочина из Босне и Херцегиовине, као и искуства из рада сличних комисија из Чилеа и Перуа.

На Форуму у хотелу "Парк", који у име Коалиције за РЕКОМ организује Независно друштво новинара Војводине, учествује око 300 представника невладиних организацина и појединаца из целог реиона бивше СФРЈ.

Коалицију за РЕКОМ чини више од 600 невладиних организација и појединаца из региона. Иницијатива је покренута 2006. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи