(М)ученички дом у Пироту

Средњошколци у Пироту и Сремској Митровици, за исти новац бораве у драстично различитим условима у ученичким домовима. У дому у Пироту услови катастрофални. Једно купатило дели тридесеторо ђака, а тушеви се налазе изнад чучаваца.

Ипак, за исте паре у истој држави, српски средњошколци, по истом плану и програму, бораве у условима који се драстично разликују.

Домови ученика у Пироту и Сремској Митровици, осим повеље о братимљењу, имају заједничко још само то, да у њима бораве ђаци.

У пиротском Дому, некадашњој згради бугарске царинарнице, сада живи 50 ђака из разних крајева Србије.

"Детаљније и нешто крупније на обнови дома није рађено од 1942. године, кад је зграда и направљена", навео је Милан Сурланџић из Дома у Пироту.

Ученици у Пироту се жале на смештај и наводе да је било случаја да падне комад плафона током ноћи. Једно купатило дели њих тридесет. Тушеви се налазе изнад чучаваца, а у собама их је и по седморо.

За разлику од њих, ученици дома у Сремскоj Митровици кажу да имају добре услове за учење, да су им сређене собе и да је храна добра.

Свака соба има своје купатило. Док њихови вршњаци у Пироту у понуди имају једно јело, у Сремској Митровици, за доручак могу да бирају између 16 јела, а за ручак и вечеру три.

Директор Ученичког дома Сремска Митровица Миленко Тодић наводи да су ученици у том дому смештени у двокреветним и трокреветним собама, где им је омогућено да уче и да се осећају пријатно.

Нова зграда Дома у Сремској Митровици саграђена је пре две године, у Пироту се надају бар надградњи и реконструкцији постојеће.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи