УНС критикује изјаву Надежде Гаће

Удружење новинара Србије најоштрије осудило изјаву председнице НУНС-а Надежда Гаће поводом иницијативе УНС-а да једна београдска улица понесе име Славка Ћурувије.

УНС је саопштио да је згрожен изјавом коју је председница Независног удружења новинара Србије Надежда Гаће дала поводом иницијативе УНС-а да једна београдска улица понесе име Славка Ћурувије.

Председница НУНС-а је у викенд издању листа Данас предлог УНС-а назвала чудним и увредљивим, са образложењем да су уредници Експрес Политике, "у којој је било најављено Славково убиство", у то време били чланови УНС-а.

Гаће је, такође, рекла да су "они тада били посматрачи, а данас желе да освештају Славка Ћурувију једном улицом, крвници не смеју да освештавају већ да одговарају".

УНС је позвао новинаре у Србији да се придруже предлогу да Славко Ћурувија још ове године, у којој се обележава десета годишњица демократских промена у Србији, добије улицу у Београду, као и да Милан Пантић добије улицу у Јагодини.

УНС најоштрије протестује против покушаја Надежде Гаће да читаво једно удружење новинара прогласи злочиначким и колективно кривим за речи и дела појединаца, наводи се у саопштењу. 

Аутор текста "Ћурувија дочекао бомбе" у Политици Експрес није био члан УНС-а, а тадашњи главни уредник Експреса Ђорђе Мартић искључен је из УНС-а крајем двехиљадите године, саопштило је Удружење новинара Србије.

УНС сматра да реаговање Надежде Гаће у Данасу представља "политикантску злоупотребу жртве коју је Славко Ћурувија положио у име слободног новинарства".

Гаће је свакако упозната са чињеницом да УНС данас не воде људи из некадашње Експрес Политике, али је не воде ни они који су Славкови саборци и пријатељи постали тек после његовог убиства.

Уместо да нас Славкова жртва све заједно уједини у борби за слободно новинарство, Надежда Гаће креће у обрачун са удружењем које предлаже да Славково име понесе једна београдска улица, наводи се у саопштењу УНС-а.

Крајњи је цинизам да Надежда Гаће тобоже брани Славка Ћурувију од Љиљане Смајловић, и то данас када одбрана Ћурувије више није опасна по живот, као што је била 1999. године, саопштило је Удружење новинара Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи