Млади спремни за изазове будућности

Министарство омладине и спорта, УСАИД и представници 42 локалне самоуправе потписали меморандум, који кроз јачање локалних канцеларија за младе у области омладинског предузетништва треба да им обезбеди сигурнију будућност.

Представници 42 локалне самоуправе и директор Програма за јачање економске сигурности Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Мајкл Пилсбери потписали су меморандум о разумевању којим би требало да буду створени услови за јачање локалних канцеларија за младе у области омладинског предузетништва.

Циљ меморандума је спровођење Програма за развој предузетништва на локалном нивоу, а његовим потписивањем стварају се институционални предуслови да локалне канцеларије самостално информишу младе о могућностима за бављење предузетништвом.

Министарка омладине и спорта Снежана Самарџић-Марковић је у Палати Србије на церемонији "Спремни за изазове будућуности" на којој је потписан меморандум навела да је Србија ранијих година имала "велику рак-рану", односно да је била суочена са одласком младих људи у иностранство.

Министарка је подсетила да Србија до недавно није имала Стратегију за младе, а самим тим ни визију шта треба да ради са својом омладином.

"Сада имамо стратегију у којој су сами млади идентификовали три кључна проблема - незапосленост, неинформисаност и недостатак квалитетно проведеног слободног вемена", рекла је и додала да је један од начина решавања тих проблема отварање канцеларија за младе.

Према њеним речима, отварањем канцеларија локалне самоуправе показују да желе да брину о младима, а овај пројекат ће омогућити и да се економски оснаже.

"Србија у ЕУ, коју предводе млади и мотивисани људи јесте сан за који се вреди борити", оценила је Марковићева.

Пилсбери је рекао да се потписивањем споразума званично успоставља сарадња УСАИД-овог програма за јачање економске сигурности и општина у Србији које су укључене у овај пројекат.

"Уместо да користе свој таленат и енергију за стварање економског раста, незапослени се суочавају са неизвесном будућношћу", рекао је Пилсбери и оценио да у Србији динамичан сектор представљају мала и средња предузећа, с тим што су мала предузећа један од највећих извора запошљавања.

Канцеларије помажу младима да буду конкурентни на тржишту рада

Амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик казала је да потписивањем меморандума сви прихватају одговорност да предузму кораке ка решавању посебних изазова са којима су суочени млади у Србији у данашњем економском окружењу.

Локалне канцеларије за младе могу младима да пруже алате, знања и средства да буду конкурентни на тржишту рада, што помаже да развију своје стратешке циљеве.

Незапосленост младих до 30 година у Србији је чак 3,5 пута већа него у Европској унији. У проналажењу посла њихов највећи проблем је недостатак искуства и информација, речено је на скупу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи