Обновљена 22 манастира на Космету

Од укупно 35 манастира који су уништени на Косову и Метохији 17. марта 2004. године, до сада су обновљена 22 манастирска комплекса, рекао министар културе Небојша Брадић.

Министар културе Србије Небојша Брадић рекао је да су до сада обновљена 22 манастирска комплекса од 35, колико их је уништено или оштећено у насиљу Албанаца над Србима на Косову и Метохији 17. марта 2004. године.

Уочи шесте годишњице од мартовског погрома над Србима, српском имовином и културном баштином, Брадић је у интервјуу Танјугу рекао да су у оквиру та 22 манастирска комплекса обновљене цркве, манастирски конаци, богословија и епископска резиденција у Призрену.

"У овом тренутку се ради на пет објеката, а три су у поступку јавних набавки, прецизирао је Брадић".

Брадић очекује да ће и ове године сарадња Републичког завода за заштиту споменика са УНЕСКО-м бити добра и да ће бити направљен значајнији искорак у обнови Пећке патријаршије и манастира Дечани.

Министар је најавио да ће на састанку Високе комисије Министарства културе бити дефинисана стратегија обнове и заштите споменика на Косову и Метохији која подразумева акциони план за ову годину, али и анализу активности из претходног периода.

Значај културне баштине Космета

Брадић је оценио да је на обнови споменика учињено доста, али и додао да је још важније да те резултате представимо, а наше наслеђе у наредном периоду учинимо довољно пристним и видљивим, посебно у свету.

"Заштита је један аспект који се односи на зграде и одређене вредности које ти објекти имају, али је у овим временима посебно важно да преносимо информацију о уметничком и историјском значају те баштине, као и о уништавању које их је задесило о чему грађани Европе и света мало знају", нагласио је Брадић.

Брадић је подсетио да су манастиру Високи Дечани на УНЕСКО-вој листи светске културне баштине у опасности 2006. године додати и Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка.

"Овај важан резултат их није ставио у средиште пажње међународне јавности. На нама је да непрекидно и систематично указујемо на вредности те баштине и да је добро организованом медијском кампањом представљимо на међународним форумима", оценио је Брадић.

Министар сматра да ће Србија направити важан искорак добрим представљањем те баштине у земљама које немају или избегавају да имају информације о томе шта представља споменичко наслеђе на Косову и Метохији.

Ефикаснија заштита баштине

Поводом недавног именовање Димитриса Мосхопулоса за специјалног саветника ЕУ за питање српске културне баштине на Косову и Метохији, Брадић је рекао да очекује да ће комуникација са њим у наредном периоду бити добра и резултирати одговорнијом и ефикаснијом активношћу у домену заштите.

Покушаје привремених институција у Приштини да српску културну баштину преиначи и преименује министар је назвао фалсификатом.

"У претходном периоду било је покушаја да Албанци културно наслеђе Срба на Косову и Метохији употребе за политику креирања новог идентитета, историје и историје уметности. То је фалсификат", рекао је министар културе, напомињући да се покушаји злоупотребе дешавају на међународним конференцијама, колико и у медијском представљању.

"Са циљем што бољег информисања о нашој баштини почетком године штампана је публикација Светска кутлурна баштина Србија која представља вредности светске културне баштине на тлу Србије, а налазе се на листи УНЕСКО-а", подсетио је Брадић.

Поред постојећег издања те публикације на енглеском језику ових дана је објављен и њен превод на немачки и кинески језик, а планирана су издања на португалском, француском, руском, италијанском језику, напоменуо је министар културе.

"Сигуран сам да ће једном таквом активношћу и међународном изложбом коју ћемо приредити у земљи и иностранству започети организованији приступ и тако мењати постојећу ситуацију. Упознавањем светске јавности са културном баштином Србије указаћемо на опасност и угрожавање наших средњовековних споменика на Косову и Метохији", рекао је Брадић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи