Дан потрошача

Храна у Србији здравствено безбедна, а нови Закон о заштити потрошача, требало би да буде усвојен до краја јуна, кажу у Влади поводом обележавања Међународног дана потрошача. Потрошачи у Србији недовољно информисани о својим правима.

Светски дан потрошача у Србији је посвећен корисницима финансијских услуга. Овај дан установиле су Уједињене нације пре 27 година.

У току акције "Недеља потрошача", коју је покренуло Министарство трговине и услуга, јавност ће бити информисана о значају заштите потрошача и значају друштвено одговорног пословања.

Поводом дана потрошача у малопродајним објектима 11 трговинских ланаца у земљи, снижене су цене 24 производа. Истим поводом, Министарство трговине отвориће у четвртак Центар за заштиту потрошача, са центром за позиве који ће бити бесплатан.

Министарство је позвало све представнике трговинских фирми у Србији да помогну у реализацији пројекта о информисању потрошача и да плакат с том наменом истакну на видно место у 25.000 продајних места широм Србије.

Нови закон о заштити потрошача до јуна

Љиљана Станковић, помоћник министра трговине и услуга, изјавила је да би нови закон о заштити потрошача у Србији требало да буде усвојен до краја јуна, а да основу нацрта тог закона чини 16 европских директива.

"Наши потрошачи су недовољно и неадекватно информисани о својим правима и могућностима за остварење тих права", оценила је Станковићева na трибини о безбедности хране и контроли намирница ради заштите здравља потрошача.

"Политика заштите потрошача једна је од основних политика Европске уније без које је данас готово незамисливо функционисање јединственог европског тржишта", рекла је она и указала да су потрошачки спорови бројни, али да су вредности око којих се стране споре мале.

Станковићева је истакла и да трговци, односно сви учесници на тржишту показују велико разумевање за новине које ће тај закон увести, а које се односе на њих, али и да ће бити неопходно интензивно подстицање трговаца на саморегулацију.

Станковићева је навела да је једно од најозбиљнијих и најзахтевнијих подручја у области заштите потрошача безбедност хране и производа.

"Производи морају бити сигурни по живот и здравље потрошача и морају одговарати здравственим, хигијенским и другим условима и ту нема одступања", истакла је Станковићева.  

Прошле године 170.000 контрола хране

У прошлој години само један одсто контролисаних производа у Србији био је здравствено неисправан, кажу у Министарству пољопривреде.

"Оно што ми видимо као критичне тачке су садржаји пестицида и различитих лекова који се користе у пољопривредној производњи, пре свега када говоримо о свежем воћу и поврћу", рекао је Душан Пајкић из Министарства пољопривреде.

Министар Саша Драгин је рекао да је у Србији у 2009. години извршено 170.000 инспекцијских контрола у области безбедности хране и поднето више од 7.000 пријава. Контроле су спроведене кроз све објекте у којима се продаје и производи храна.  

Драгин је нагласио да безбедност хране није само "нешто о чему морамо да бринемо због европских интеграција, извоза наших производа, сталних контрола које нам долазе из Брисела", већ пре свега због "здравља својих најближих".

У Влади кажу да добро сарађују са потрошачким организацијама.

"У овом тренутку пуна информисаност потрошача је преко медија, али Национална организација потрочаша Србије врло брзо припрема и свој портал где потрошачи моћи да дају своја мишљења о сваком производу, компанији", рекао је председник НОПС-а Горан Паповић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи