Заборављена Мионица

Становницима Хаитија и Чилеа, недавно погођеним разорним земљотресима, помоћ стиже из многих земаља, па и Србије. Међутим, становнике мионичког краја, који су остали без кућа у снажном земљотресу пре 12 година, као да су сви заборавили.

Многе земље света, па и Србија, шаљу помоћ становницима Хаитија и Чилеа који су недавно били погођени разорним земљотресима.

Грађани Србије су само за Хаити, посредством Црвеног крста прикупили око 12 милиона динара. Међутим, становнике мионичког краја, који су остали без кућа у снажном земљотресу пре 12 година, као да смо сви заборавили.

За њих сада нико не прикупља новац, а држава која им је тада обећала брзу обнову кућа, из године у годину издваја све мање средстава за то, а обновљена је тек половина оштећених кућа.

Ни после 12 година од мионичког земљотреса, кућа Драгана Недељковића још увек није обновљена. После земљотреса, она није била за становање, па се седмочлана породица са троје деце преселила у помоћну зграду.

Недељковић каже да на обнову своје куће чека 10 година, а да је било случајева да су обновљене куће онима којима нису биле неопходне за живот.

До сада је у мионичком крају изграђено 4.122 објекта. Највише је изграђено 2000. године, 1.274 објекта, а најмање прошле када је изграђено свега 86 кућа.

Примедбе на ранг листе

Становници подручја погођеног земљотресом највише имају примедбе на ранг листе градње кућа, које формирају општинске власти и достављају Дирекцији за земљотресе.

Директор дирекције за земљотрес у Ваљеву Драган Јеремић рекао је да су сва средства која су дошла из буџета на рачун Дирекције, искоришћена наменски.

"Све примедбе се односе на листе приоритета. Немогуће је за једну годину урадити неколико хиљада објеката колико је било разорено у замљотресу", рекао је Јеремић.

У међувремену, општине су направиле нове ранг листе, а првенство имају социјално угрожени и вишечлана домаћинства. Процењује се да је више стотина таквих породица.

Ове године Влада је издвојила најмање средстава за обнову кућа, свега 178 милиона динара, што је довољно за изградњу 30 кућа, када се измире прошлогодишња дуговања извођача радова.

Са таквим издвајањем средстава из буџета биће потребно још 20 година да се заврши санирање свих објеката, каже Јеремић.

У ваљевском крају на обнову чека још 1.100 кућа, а многе од њих су једини стамбени објекат вишечланих породица и породица испод границе сиромаштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи