О рехабилитацији Трифуновића

Министарство правосуђа ускоро би могло да донесе одлуку о рехабилитацији генерала Владе Трифуновића, када сагледа све чињенице војних, цивилних судова и Републичког тужилаштва у вези са процесом који је против њега вођен, најавила министарка правде Снежана Маловић.

Представници цивилног сектора пренели су министарки правде Снежани Маловић захтев више од 70 невладиних организација за рехабилитацију генерала бивше Југословенске народне армије Владимира Трфуновића.

Генерал Трифуновић је пре петнаест година осуђен на седам година затвора зато што је 1991. године, после вишедневних сукоба са хрватским снагама, предао 250 војника из касарне у Вараждину и тако им спасао животе.

Министарка Маловић је изразила очекивање да ће судска одлука о случају генерала Трифуновића, пошто на нивоу правосуђа у наредном периоду буду сагледане све чињенице, бити заснована искључиво на стручној основи.

"Очекујем да ће овога пута одлука бити неоптерећена одређеним политичким примесама или неким давно прошлим друштвеним околностима, што је на жалост био случај", рекла је Маловић после разговора са представницима више невладиних организација који сматрају да је генерал Трифуновић неправедно осуђен и да заслужује да буде рехабилитован.

Иницијативу су подржале и многе угледне и јавне личности. Миљенко Дерета из Грађанских инцијатива сматра да би рехабилитација генерала Трифуновића била преломан тренутак у односу Србије према прошлости.

Исправљање неправде и у Хрватској 

Дерета ће захтевати да се према Трифуновићу, како каже, исправи неправда и у Хрватској, где је осуђен на 15 година затвора због наводних ратних злочина.

"Ми смо већ у контакту са људима у Хрватској и сад зависи од њих. Наш јак аргумент у подршци генералу Трифуновићу биће одлуке које буду донели наше тужилаштво и судови. Онда можемо рећи, ево ми смо то код нас урадили како треба, сад је ред да можда и ви код себе то урадите", рекао је Дерета.

Генерал Трифуновић, који годинама верује у правду, чека ново суђење, јер је пресуду против њега недавно поништио Врховни суд Србије.

"Ја сам увек очекивао да се нешто деси у том мом случају неправедног прогона. А сад пошто је клупко почело да се одмотава и лед кренуо, ја се радујем и захвалан сам људима који су бацили свој поглед на неправду и нашли времена, могућности и снаге да то решавају. Очекујем да се целокупни случај потпуно разреши до краја", навео је генерал Владимир Трифуновић.

Некадашњи генерал ЈНА Владо Трифуновић живи од умањене пензије на ивици егзистенције, у малој соби у једном београдском хотелу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи