Национални савети од 6. јуна

Припадници 19 националних мањина у Србији бираће 6. јуна своје Националне савете на непосредним изборима и путем електорске скупштине, рекао министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић.

Избори за Националне савете заказани су за 6. јун. Припадници 19 националних мањина своје савете бираће на непосредним и електорским изборима, најавио министар за људска и мањиска права Светозар Чиплић.

Национални савети представаљају облик мањинске самоуправе који омогућава припадницима мањина да преко изабраних представника утичу на очување индентитета и заштиту права, посебно у области културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма, рекао је Чиплић.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Димитрос Кипреос је на истој конференцији нагласио значај формирања Националних савета јер ће тим путем "глас припадника мањина постати јачи".

"Националне савете не треба схватати као невладине организације већ као новостворене институције", рекао је Кипреос.

Кипреос је навео и да Србија располаже законима "који су међу најнапреднијима у Европи" у тој области и додао да ће, уколико буду примењени на прави начин, допринети и решавању истог питања на подручју југоисточне Европе.

Припадници 16 националних мањина бираће националне савете на непосредним изборима док ће македонска, словеначка и хрватска национална мањина то урадити на електорским скупштинама, рекао је Чиплић.

Право на непосредне изборе остварили су припадници 16 националних мањина: Албанци, Ашкалије, Бошњаци, Буњевци, Бугари, Власи, Грци, Египћани, Мађари, Немци, Роми, Румуни, Русини, Словаци, Украјинци и Чеси.

На питање зашто Југословени и Црногорци неће бирати своје Националне савете, Чиплић је одговорио да грађани који се изјашњавају као Југословени не испуњавају законске услове да би били признати као национална мањина, припадници неколико удружења Црногораца су се распитивали о Националним саветима али нису испунили законске услове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи