Читај ми!

Чачани прикупљали новац за лечење Вање, Немање, Данка и два Душана – како и ви можете да помогнете

У Чачку је одржана још једна хуманитарна акција прикупљања помоћи за лечење пет дечака који болују од Дишенове мишићне дистрофије. За терапију у Пољској потребно је милион и по долара. Родитељи оболеле деце основали су фондацију "Једро". У Србији од те тешке прогресивне болести болује више од 200 деце.

Први симптоми Дишенове мишићне дистрофије, од које обољевају искључиво дечаци, појављују се до пете године живота. Болест карактерише убрзано пропадање мишића и потешкоће у ходању.

"Толико је прогресивна болест да дечаци могу да изгубе способност хода, да постану зависни од инвалидских колица. Болест нажалост ту не стаје, иде даље, напада и друге органе", истиче Веселин Војиновић, отац оболелог дечака

За лечење Вање, Немање, Данка и два Душана сваки дан је важан. До сада је прикупљено 30 одсто средстава потребних за најновију терапијску процедуру која је дала добре резултате у успоравању, па и заустављању болести.

"Терапија је иновативног карактера, самим тим држава није могла да се укључи у финансирање, тако да смо се ми одлучили на скупљање средстава. Поводом тога је и основана фондација 'Једро'", указује Војиновић.

СМС – 5 на 3091 

Помоћ за лечење пет дечака оболелих од Дишенове мишићне дистрофије може се увећати слањем СМС поруке са бројем 5 на 3091.

Помоћ стиже и прикупљањем новца кроз разне хуманитарне акције.

На чачанском Цветњаку учествовали су и њихови вршњаци.

"Баш лепо што су дошли да праве колаче за хуманитарну сврху. Да помогнемо неким дечацима што су болесни. То је једноставно нешто најбоље што може неко да учини", поруке су малишана.

"Један од пет дечака је Душан, син наше суграђанке. Али је свакако и поред тог хуманог циља велика добит ове акције да и наша деца виде да им ми покажемо, и колико је важно да будемо ту када је пријатељ у невољи", поручује Данка Вујичић, председница Савета родитеља вртића "Мајски цвет" у Чачку.

Дишенова мишићна дистрофија јавља се код једног од 3.500 рођених дечака, а процењује се да у Србији од ове тешке прогресивне болести болује више од 200 деце.

понедељак, 14. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи