Читај ми!

Видовић: Српски спасилачки тим помаже на све начине погођенима поплавама у БиХ

Помоћник начелника Управе за Ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Давор Видовић рекао је данас да спасилачки тим из Србије покушава на све начине да реши све проблеме како би помогао становништву које су у Босни и Херцеговини задесиле катастрофалне поплаве.

Давор Видовић је за Танјуг рекао да су наши спасиоци распоређени свуда у околини Јабланице, као и да су били и на територији општине Коњиц, али да током потраге нису успели да пронађу преживеле.

"Нажалост, био је веома јако невреме, јак удар и срушило се много материјала. Осим воде, ту је било и мешавине камења и блата и заиста је било тешко наћи преживеле", рекао је Видовић.

Он је додао да је висина набоја у неким деловима била и до десет метара, па и више од тога.

Видовић је навео и да је јединица Сектора за ванредне ситуације ангажовала и две велике радне машине које помажу у померању терета, односно откопавању и рашчишћавању терена.

"За сада се трага за пет особа, а вероватноћа да ће неко бити пронађен је из дана у дан све мања", рекао је он.

Говорећи о евакуацији становништва у Јабланици и Коњицу, Видовић је рекао да је она спроведена због најаве нових падавина, а уз то су путеви у доста лошем стању, нарочито после првобитних падавина које су и довеле до поплава.

"Евакуација је наређена из превентивних разлога, како нова киша не би изазвала велике проблеме, јер би у том случају било знатно теже доћи до угрожених грађана", појаснио је Видовић.

Он је навео да је вода коју су донеле обилне кише била само покретач катастрофе, јер је она покренула велики број клизишта на територији Јабланице и Коњица.

"Дошло је до великог броја одрона, а камење је чинило највећу силу - падале су куће и практично су ношени људи десетинама и стотинама метара", рекао је он, додајући да спасиоци управо због великих количина наслага имају проблем да пронађу тела, али и због тога што су она одбачена и по неколико десетина и стотина метара од кућа.

Видовић је додао да су у БиХ отишли спасиоци из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ужица и Ваљева, као и да ће они, уколико не буде нових претњи и проблема, у понедељак напустити локацију.

"Веома су нам битне радне машине и посао који смо учинили са њима", нагласио је Видовић. Он је истакао да је већи део спасилаца који су тренутно у БиХ био у Турској након земљотреса, као и у Албанији.

Говорећи о спремности нашег тима за пружање помоћи, Видовић је рекао да чланови носе шаторе и опрему и да су спремни да на терену остану седам дана без подршке домаћина.

"Овде је доста добра организација, домаћин је обезбедио логистичку подршку, смештени смо у згради средње школе у којој имамо услове које не бисмо имали у шаторима", рекао је он.

Видовић је додао да би киша која је падала након поплава отежала функционисање тима да су чланови били у шаторима, напомињући да су они спремни да буду на терену без подршке седам дана.

Он је додао да чланови тима остају на терену, да воде рачуна о свему и да помажу колико је у њиховој моћи.

Јовановић: На годишњем више од 1.300 интервенција

Командант штаба Ватрогасног савеза Србије Душан Јовановић рекао је за Танјуг да сви чланови добровољних ватрогасних друштава пролазе обавезну  основну обуку у Сектору за ванредне ситуације МУП-а, након чега се поједини даље опредељују за специјалистичку обуку, која ће омогућити рад у околностима попут оних у Јабланици.

"Ми блиско сарађујемо са сектором за ванредне ситуације. Такође, МУП је издвојио значајна средства за подизање капацитета добровољних ватрогасних друштава", навео је Јовановић.

Чланови добровољних јединица, како је рекао, имају уверење о завршеној обуци које им омогућава да при запошљавању у Сектору за ванредне ситуације, у ватрогасним јединицама, имају десет одсто бодова више у односу на друге кандидате. 

Према речима Јовановића, током августовских шумских пожара, више од 400 добровољних ватрогасаца је било распоређено широм Србије.

"Имали смо моменте да су добровољци из Сомбора одлазили у Пирот да помогну - на све стране. Добровољно ватрогасно друштво Матица из Земуна, чији сам ја члан и командир, шест пута је изашло на терен", рекао је Јовановић.

Он је истакао да званична статистика МУП-а показује да ватрогасно-спасилачке службе на годишњем нивоу имају више од 1.300 интервенција. 

"Конкретно, за друштво из којег долазим могу да кажем да ми на годишњем нивоу имамо преко 200 интервенција само на територији општине Земун, Нови Београд и на територији града Београда. Ми смо увели систем где сваку ноћ имамо дежурне добровољице у станици и они су увек ту на располагању", објаснио је Јовановић.

У Србији постоји више од 300 ватрогасних друштава у оквиру којих дејствује више од 15.000 ватрогасаца, који ће, захваљујући споразуму који је потписан између Ватрогасног савеза Србије и Српско-руског хуманитарног центра, проћи додатну обуку.

Обилне падавине погодиле су 4. октобра северну Херцеговину и централну Босну, изазвавши изазвале бујице, поплаве и клизишта. До сада су пронађена 17 тела у Јабланици и три у Коњицу, а трага се за још пет несталих.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи