Читај ми!

Отворена "Дечја недеља" – главне теме емпатија и толеранција

Под слоганом "Ја сам дете, имам план: Толеранција и љубав за сваки дан!", у свету се обележава Дечја недеља. Циљ је да се скрене пажња јавности на права и потребе деце, али и на одговорност коју породица, школа и државне институције имају у заштити деце и остваривању њихових права.

Кажемо да су деца будућност, нада, да свет остаје на њима. Свет који су створили одрасли, међутим, не пружа једнаку шансу за успех свој деци.

"Деца из руралних средина или из породица са нижим приходима често немају приступ квалитетном образовању и адекватним условима за развој. Затим, ту су деца са сметњама у развоју која се суочавају са још већим изазовима, од неприступачних школских установа до недовољно развијених инклузивних програма", наводи Јована Милојковић.

Страхиња Тривковић, ученик Треће београдске гимназије указује да је као млади спортиста, научник и иноватор који је освојио стотине међународних и националних награда и признања из разних области, сведок да су подршка и ресурси често недовољни.

"Деца која теже вишим циљевима често се суочавају са бројним изазовима а подршка друштва је есенцијална за њихов успех. Ово је посебно изражено овде у Београду. А замислите ситуацију у мање развијеним местима наше земље", каже Тривковић. 

О кршењу дечијих права сведочи и више од хиљаду пријава заштитнику грађана.

"Узмите колико је могуће да их је било, а да нико није евидентирао. Ако у земљи од 6.800.000 становника тек неких преко 20 одсто чине деца, онда ми треба да се запитамо да све ово поред чега смо прошли када смо овде долазили, све ово што зидамо, градимо има икакву сврху", указао је Зоран Пашалић, заштитник грађана

Права деце штити Конвенција УН, чија је и Србија потписница.

"Право детета наша највећа обавеза"

"Право детета је наша највећа обавеза, право детета је обавеза да учинимо све, да им створимо сигурност на улици, да им створимо сигурност и безбрижност у предшколским установама, у школама, да Србија буде дом у коме ће остати, градити своју будућност, заснивати своје породице", наводи Милица Ђурђевић Стаменковски, министарка за бригу о породици.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић указује да свако дете има право да расте, развија се и учи.

"Дете има право на здравље или на здравствену подршку, ако му је потребно. Дете има право да расте, да се развија, да учи, да се игра. Дете има право да се радује. И то свако дете и шанса да му се остваре та елементарна права морају бити подједнака", додаје Ђукић Дејановић.

"Охрабрити иступање младих у јавности"

Неретко се чује да су данашња деца неамбициозна, неваспитана, да захтевају права али не и обавезе.

"Деца су само индиго онога што и ми као одрасли свет и друштво понудимо. Да би деца остала укључена у живот, увек их морамо питати шта осећају, шта мисле", каже Ива Ераковић из удружења "Пријатељи деце Србије".

Загорка Алексић из Одбора за права детета Скупштине Србије наводи да је кључно да сви доносиоци одлука, али и заједнице, стручњаци, породице и појединци охрабре колективно или индивидуално иступање младих у јавности.

Од медијима са националном фреквенцијом тражи се више времена за образовни дечји програм и емисије у којима ће се представити успешна и талентована деца, пример и узор другима.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи