Међународна новинарска удружења: Претње смрћу новинарима Танјуга морају да се истраже

Међународна и Европска федерација новинара заједно са Safe Journalist мрежом изразили су пуну солидарност са новинарима Тањуга који су мејлом добили претње смрц́у, због извештавања о Аутономној покрајини Косову и Метохији.

У саопштењу мреже Safe Journalist  се наводи да су Министарство информисања и Одељењу за високотехнолошки криминал Вишег тужилаштва у Београду идентификовали извор претње, и реаговало у најкраћем могућем року.

Из те мреже је поручено и да "они који упућују претње смрћу морају да буду кажњени", као и да "новинари морају да се осећају заштићено и да им се гарантује право да се слободно крећу и обављају свој посао без страха од напада".

И из ИФЈ и ЕФЈ осудили су "језиве претње смрћу новинарима агенције Танјуг".

"Новинари морају бити у могућности да обављају свој посао, укључујући и на територији Косова, без страха да ће бити 'упуцани у главу'. Претње смрћу медијским професионалцима су напад на слободу медија и право јавности да зна. Кључно је обезбедити брзу и детаљну истрагу претње смрћу, како би се починиоци одвратили од понављања сличног криминалног понашања у будућности", саопштиле су ИФЈ-ЕФЈ.

У саопштењу се оцењује и да претње смрћу представљају озбиљан напад на слободу медија и додатно угрожавају безбедност новинара који свакодневно раде у све тежим условима.

Запосленима у новинској агенцији Танјуг су 30. септембра путем мејла упућене прење, а аутор мејла, који се потписао као "Трим Бардхи" је навео да ће новинару Тањуга који покуша да уђе на простор Аутономсне покрајине Косова и Метохије бити "пуцано у потиљак" због извештавања о "Косову" и Албанији.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи