Читај ми!

"Мобилић" помаже деци са говорним проблемима, догодине верзија апликације и за одрасле

Пре пола века у Србији је свега 10 одсто деце имало говорне проблеме, а данас их има сваки шести предшколац, па и основци у нижим разредима. Многи кривца виде у савременим технологијама, а логопед Марина Ранђеловић у њима је потражила и решење, креирала је апликацију за дигиталну обраду говора.

Јаков има 10 година, болује од неуромишићне миопатије, слабости мишића због које му је говор отежан. Знао је доста, али је тек уз Маринину помоћ и апликацију, успео да постигне разговетност и саставља реченице.

Марина Ранђеловић ауторка је апликације и наводи да је она примарно настала за децу која имају проблем са изговором одређених гласова.

“Када смо видели реакције деце на ту врсту стимулације, ми смо апликацију проширили за децу која имају проблем са развојем говора и језика.Тако смо убацили реченице, глаголе, ево сада убацујемо и емоције."

Јаковљева мама наводи да су за њега осећања била јако страна.

"Он зна основно, он је ипак дете са потешкоћама у развоју, и кроз њен Мобилић је схватио шта је љутња, шта је мржња, нема мржње, али шта је срећа. Да може да разјасни једноставно себи и по слици и уз говор да то допуни", наводи Весна Ђукић.

"Мобилић" садржи више од 20 програма за обраду говора, од деце захтева двосмерну комуникацију, а учење чини занимљивим и забавним.

Дефектолог-логопед Светлана Торбица Маринковић наводи да "Мобилић" даје изузетне резултате и да је практично и клинички доказан.

"Имамо тај комплетан сет аудитивног фидбека преко слушалица, да дете лепо чује како се изговара глас, да погледа слику, да изговори, да чује логопеда шта му каже изузетно привлачи пажњу нашој деци са којима радимо и убрзава сам процес тремана", рекла је Торбица Маринковић.

Апликација може се користити и у кућним условима. Догодине ће изаћи унапређена верзија, намењена и одраслима, а од новембра биће доступна и македонска верзија.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи