Читај ми!

Протест пољопривредника у Новом Саду

Пољопривредници из више удружења окупили су се у Новом Саду испред зграде Владе Војводине незадовољни, како наводе, неиспуњеним обећањима државе и стањем у пољопривреди.

На скупу су поручили да су српска пољопривреда и село "на самрти", а да је након суше ситуација још алармантнија.

"Србији треба да буде примаран и једини циљ домаћин, његова породица и пољопривреда. Преко три милиона хектара је у приватном власништву грађана Републике Србије. То мора да буде највиши интерес ове земље. Ми немамо већег интереса“, рекао је Милета Сланкаменац из Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије.

Наводе да је испуњен само мали део захтева из претходних преговора, па између осталог, траже да од првог јануара гориво на пумпама плаћају без акциза, као и исплату 17 хиљада динара за сертификовано семе одмах, а не у децембру, да би могли да почну са сетвом.

"Све уредбе које су требале да изађу пролетос, још нису изашле. Чекајте ребаланс буџета, чекајте годишње одморе, па ми више немамо времена да чекамо. После ове године и ове катастрофалне суше, ми смо пропали скроз,“ истиче пољопривредник Дејан Ракић.

Понављају да као произвођачи зарађују најмање, па су на скупу изложили своје производе са откупном и ценом у продавницама, не би ли указали на разлику коју грађани плаћају, попут откупне цена млека од 40 динара и оне из продавнице од 139,99 динара.

"Од примарних пољопривредних производа највише користи имају откупљивачи, трговински ланци и извозници и прерађивачи, а не они који заправо производе. Ми тражимо равноправнији однос, јер они који производе ту храну јесу пољопривредни произвођачи“, рекла је једна од говорника Ана Убовић.

Пољопривредник Саша Томас Ћапи је оценио да су пољопривредници постали социјална категорија и навео да су неки од њих изложени медијском линчу.

Пољопривредници су донели и надгробни крст са натписом "Пољопривреда Србије" и укопали га на травњак испред зграде Покрајинске владе, а око крста су насули суву земљу из канти на којима је писало да је из Срема, Бачке, Баната, Мачве и Поморавља.

Окупљени су носили транспаренте "Кад сељак опстане и Србија опстаје - Разумите нас!", "Хоћемо достојанствено да живимо од свог рада", "Имамо најмање субвенције у Европи".

Испред зграде Бановине било је паркирано неколико трактора, али окупљени нису блокирали саобраћај. Најављују да ће, уколико њихови захтеви не буду испуњени, тракторима кренути у Београд.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи