Читај ми!

Гујон: Позната француска телевизија снимиће до краја године серијал о Србији

За нама је Европски дан језика. На континенту се говори више од 200 језика. Колико је српски језик аутентичан, али и о томе колико је председник Александар Вучић привукао пажњу светских лидера у Њујорку у седишту Уједињених нација, за Јутарњи програм говорио је Арно Гујон, директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију и најавио снимање серијала о Србији познате Француске телевизије.

Серијал од неколико емисија, које ће приказати Србију, њену историју, културу економију и политику, биће емитован на једној познатој Француској телевизији, најавио је директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон.

Гујон је претходних дана боравио у Паризу, где се састао са бројиним новинарима, уредницима утицајних медија и директорима публикација у Француској.

"До краја ове године једна позната телевизија из Француске ће доћи да сними неколико емисија о Србији. Страни медији желе да дођу овде, а нама је то изузетно важно, јер је на тај начин много лакше да им представимо праву слику наше земље, и рушимо старе предрасуде. Током боравка у Француској, моји сарадници и ја смо такође успоставили контакте са великим медијским кућама, како бисмо ефикасније могли да реагујемо на све дезинформације које се понекада тамо појављу", истакао је Гујон.

Гујон је навео да не могу и не треба да уређују медије, али могу да их информишу са чињеницама и подацима, како би њихово извештавање било објективније.

Александар Вучић оставио позитиван утисак у Уједињеним нацијама

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Њујорку са више од 25 шефова држава и премијера и више од 20 министара спољних послова, али и са неким од најмоћнијих људи света, међу којима су Берн Арно или Елон Маск.

"Председник Вучић успео је да привуче пажњу у Уједињеним нацијама, што није лако зато што има много земаља и много лидера, свако мисли за себе да је најбитнији, а ретко ко је успео од мањих земаља да привуче толику пажњу", истакао је Гујон.

Гујон наводи да је председник Србије привукао велику пажњу јер је говорио о темама на високом нивоу које се ретко чују, јер се многи плаше да кажу истину.

"Споменуо је на пример воук културу, то је тема која је овде мало позната и можда и наши гледаоци не знају о чему се ради. То је оно што се дешава на западу, то је питање свих питања које поларизује друштво. Такође се помиње и промена пола код деце. То овде није присутно, а тамо јесте. Председник је то рекао јавно и гласно да је Србија модерна држава која се развија и економски напредује, али која не одустаје од својих традиционалних вредности", рекао је Гујон.

Арно Гујон реакције на председников говор у Уједињеним нацијама оцењује као позитивне.

"У геополитичким тренуцима који нису лаки, председник је успео да привуче пажњу и да стави поново Косово у први план, из нашег угла. Међународно јавно право је порушено и Пандорина кутија је отворена, али не 2022. године, већ 1999. године", рекао је Гујон.

Мелодичност и аутентичност српског језика

Широм континента говори се око 200 језика, 24 језика су званичне језика у Европи. Међу којима је и српски.

"Језик заузима средишно место у култури сваког народа, важно је истаћи различитост идентитета који обогаћују наше народе. Србија је држава која чува не само свој језик, већ и језик својих националних мањина", рекао је Гујон.

Гујон је напоменуо да је српски језик једини у Европи који има четири акцента.

"Срски језик је последњи индо-европски језик који има тонове. Имамо четири различита акцента и то је оно што даје милозвучност нашем језик. Посебан је, јер се разликује од осталих словенских језика", истакао је Гујон.

Гостовање Арноа Гујона у Јурарњем програму можете погледати у видеу на почетку текста...

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи