Преминуо академик Видојко Јовић

Академик и један од најзначајнијих српских геолога Видојко Јовић преминуо је у Београду у 68. години, саопштила је Српска академија наука и уметности (САНУ).

Академик Видојко Јовић је рођен у Пироту 2. септембра 1956. године, а дипломирао је на Рударско-геолошком факултету у Београду 1980. године, где је магистрирао три године касније. Звање доктора геолошких наука стекао је 1990. године.

На матичном факултету прошао је сва универзитетска звања, а за редовног професора изабран је 2003. године. Био је шеф Департмана и Катедре за петрологију и геохемију. Предавао је и на Географском факултету у Београду.

Дописни члан САНУ постао је 2003, а за редовног члана Одељења за математику, физику и гео-науке САНУ изабран је 2009. године. У оквиру Академије био је председник Одбора за геохемију, члан Одбора за палеофлору и палеофауну, члан Одбора "Човек и животна средина" и Управног одбора Фонда за научна истраживања САНУ.

Такође, био је руководилац пројеката Микроелементи у решавању геолошких проблема.

Научна делатност академика Јовића обухватала је геологију, геохемију, минералогију, петрологију и петроархеологију. Објавио је велики број научних радова у домаћим и иностраним часописима и био учесник на бројним међународним научним скуповима.

За свој научни рад примио је бројна признања, а био је и члан многих међународних научних удружења.

"Својим научним и педагошким радом дао је велики допринос развоју наше науке. Његов одлазак велики је губитак за свеукупно друштво и научну заједницу", поручили су из САНУ.

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару