Читај ми!

Напад основца на наставника у прокупачкој школи – дечаку потребна стручна помоћ

Наставник основне школе у Прокупљу задобио је теже повреде када је ученик петог разреда гурнуо клупу која је пала на њега. Ученик је, потом, према речима сведока, покушао и столицом да га гађа. Школска психолошкиња Биљана Лајовић изјавила је за РТС да је детету, као и његовој породици потребна стручна помоћ како би дечак променио своје понашање. Случај је показатељ да нам се озбиљно урушио систем вредности у друштву, истакла је Лајовићева.

Наставник којег је напао ученик петог разреда збринту је у Универзитетском клиничком центру у Нишу и тренутно је на боловању. Последица напада  је поломљен палац, а школа "Ратко Павловић Ћићко" у Прокупљу о инциденту је обавестила родитеље и полицију.

Ученик је, међутим, и раније правио сличне инциденте, пребачен је пре годину и по дана из друге школе, а годину је због понашања завршио у кућним условима, онлајн. 

О инциденту је упознат и Центар за социјални рад, а тражило се мишљење лекара, који је навео да дете треба да похађа наставу.

Школска психолошкиња Биљана Лајовић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла је да је брине што је дете имало тешкоће и у четвртом разреду и поставља питања шта се са њим радило преком лета и да ли је његовим родитељима указано на проблем.

"Очигледно је да тако драматично насилно понашање, одсуство самоконтроле, показује да дете има озбиљне проблеме са границама, самоконтролом и социјалним понашањем. Питање је колико је социјализовано. Јасно је да су му биле потребне подршка и помоћ", указује Лајовићева.

Потребан тимски рад

Према њеним речима, струка може да помогне и није било довољно да се само разговора са њим.

"Постоји јасна потреба да се укључи Центар за социјални рад који треба да буде подршка породици, потребни су и лекар специјалиста и школа, као и да се ради тимски. Није довољно да се каже да дете треба да се врати на школовање. Детету је потребна озбиљна стручна помоћ да промени понашање" каже Лајовићева.

Напомиње да није довољно само да се дете искључи са наставе, већ да треба да се то време искористи да добије професионалну и стручну помоћ.

"Поразно је дете од оволико година направи такав инцидент, што је показатељ да нам се озбиљно урушио систем вредности у друштву", указује Лајовићева.

Осуда и реакције

На ванредном наставничком већу, наставници су осудили напад на свог колегу, договорено је да се надлежним инсистуцијама пошаље предлог да стручне службе разговарају са њим и да му се, ако је потребно, укаже адекватна помоћ.

Синдикат просветних радника је тражио хитну и одлучну реакцију и промену Кривичног законика, док су из Министарства просвете навели да је стручни тим суспендовао ученика и покренуо дисциплински поступак, али да је од кључног значаја да се укључе и друге релевантне институције.

понедељак, 09. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару