Читај ми!

Завршена Парада поноса у Београду, шетња централним градским улицама прошла без инцидената

Учесници овогодишње Параде поноса прошетали су главним улицама у Београду и послали поруку "Понос су људи", што је и слоган Прајда. Шетња протекла без инцидената. Јаке полицијске снаге распоређене у граду.

Учесници Прајд шетње вратили су се у парк "Мањеж" одакле је и кренула шетња, током које су прошли поред зграда Владе и Скупштине тражећи да их систем третира исто као друге грађане без обзира на сексуалну оријентацију, а шетња је протекла без инцидената.

У шетњи је учествовало више хиљада људи, који су прошли Немањином улицом од парка "Мањеж" до зграде Владе, затим улицом Кнеза Милоша и Краља Милана до Дома Народне скупштине и назад до Владе улицом Кнеза Милоша.

Овогодишњи Прајд одржава се под слоганом "Понос су људи", а тражи се, између осталог, да се усвоји Закон о истополним заједницама и брза и адекватна реакција државних органа али и јавна осуда представника власти на говор мржње и злочине мотивисане мржњом према ЛГБТ заједници.

Захтева се и усвајање Закона о родном идентитету и побољшање здравствених услуга за транс особе. Шетња је завршена у парку "Мањеж", где су се два младића верила.

Окупљени су носили транспаренте којима тражи боља заштита ЛГБТ особа и више права, у виду порука "Битни смо", "Љубав побеђује", "Хомофобија је тако досадна".

Директор Београд Прајда Горан Милетић изјавио је, пред почетак Прајд шетње, да је ове године пунктове прошао знатно већи број људи него претходних година, због чега се у шетњи очекује највише учесника до сада.

Милетић је новинарима рекао да су захтеви исти као претходних година, а међу главнима су реакција институција на дискриминацију и насиље над ЛГБТ популацијом као и усвајање Закона о истополним зајдницама.

Данашњу шетњу у оквиру Прајда подржали су министарка евроинтеграција Тања Мишчевић, министарка науке Јелена Беговић, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов и министрка без портфеља Татјана Мацура, повереница за заштиту равноправности, омбудсман, неколико амбасадора и председници политичких партија.

Мишчевић: Разговара се о Закону о истополним заједницама

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић изјавила је  да се разговара о Закону о истополним заједницама и искуствима других држава и истакла да то није "табу тема".

Мишчевићева је новинарима, уочи шетње на Паради поноса, рекла да је то тема заштите права једног дела грађана.

Наставићемо да разговарамо, рекла је Мишчевићева, и додала да не верује да ће разговори и дијалог бири брзо окончани.

Она је додала да је на Прајду од 2014. године и долазила је и када није била министарка.

"Овде сам да пошаљемо јасну поруку да је право сваког појединца у овој држави светиња, да постоје мањине и већине, али да сви можемо бити мањина и да смо сви снажнији када штитимо мањине", рекла је Мишчевићева.

Жигманов: Дискриминација у Србији строго забрањена

Министар за људска и мањинска права Томислав Жигманов је рекао да је Министарство на чијем је челу израдило предлог закона, а да је на Скупштини одлука хоће ли та тема бити правно завршена.

"Знате да постоје иницијатове невладинх организација и других политичких актера и верујемо да би то требало правно да се регулише", рекао је Жигманов.

Оценио је да би требало да право ЛГБТ особа буде правно регулисано и да држава и друштво у Србији треба да иду ка томе да се дискриминација свакодневно спречава, па тако и усвајањем тог закона.

Истакао је да је његова порука да је дискриминација свих грађана, без обзира на разлике, у Србији строго забрањена.

"Држава смо која је посвећена афирмацији свих права, а наше присуство је јасна порука да је то опредељење читаве владе", рекао је Жигманов.

Кума овогодишњег Прајда, певачица Зејна Муркић рекла је да је за њу част да буде кума те манифестације. Данашњу Прајд шетњу оценила је као марш, наводећи да се нада да ће он донети промене које се том шетњом и траже. Истакла је да се нада да је ово последња година са овим захтевима. 

Заменик америчког амбасадора у Београду Александар Титоло изјавио је, пред београдску Параду поноса, да је прелеп дан и да су представници амбасаде срећни што учествују у овој манифестацији.

"Сви знају да је прајд важан за нас у Америци", рекао је Титоло новинарима у парку Мањеж.

Он је истакао да је уверен да су сви људи једнаки.

Шетња је почела у 17.30 сати, а  концерти у Мањежу ће трајати до поноћи.

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару