Читај ми!

Директорка "Батута" о мајмунским богињама – има ли разлога за страх и како препознати заразу

Расте број заражених мајмунским богињама у Африци, забележен је први случај у Шведској, док су у Србији последњи пут регистроване пре две године. Проф. др Верица Јовановић, директорка Института "Батут" изјавила је за РТС да у нашој земљи засад нема разлога за страх, али да треба поштовати мере заштите. Мајмунске богиње се манифестују појавом оспе, а можемо се заразити директним или индиректним контактом са зараженом особом, истиче Јовановићева.

На Филипинима је регистровано оболевање од mpox вируса, што је први случај мајмунских богиња од децембра прошле године, а забрињава и то што тридестрогодишњи пацијент није напуштао земљу.

Са све више и оболелих и смртних случајева суочава се и Африка, док је недавно први случај болести забележен у Европи – у Шведској, али код особе која је боравила у Африци. 

Европски центар за превенцију и контролу болести препоручио је свима који путују у Африку да се вакцинишу против мајмунских богиња, a данска фармацеутска компанија "Баваријан Нордик" планира да појача производњу вакцине.

Манифестација богиња

Верица Јовановић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла је да је у овом тренутку најважније да знамо које су мере заштите, као и како се преноси вирус.

"Болест се манифестује појавом оспе која пролази фазе развоја. Важно је да је одређеним начином понашања контролишемо", истиче Јовановићева и подсећа да се болест јавља у ендемским подручјима, попут Африке.

Осим у тим подручујима, докторка каже да се болест може преносити директним или индиректним контактима, попут случаја у Шведској.

"Најчешће болест преноси заражена особа и треба бити обазрив у препознавању оспе. Треба применити мере заштите и у односу на особу која је била у контакту са таквом особом. Када је реч о индиректним контактима то може бити постељина или капљичним путем", наглашава директорка "Батута".

Мере заштите

Према њеним речима, у Србији нема разлога за забринутост, али треба бити информисан да се болест појавила у свету и да су модификације у вирусу могуће, па се могу променити начини ширења.

"Први симптоми су као и код осталих инфективних болести – језа, дрхтавица и малаксалост, али се брзо појаве оспе, које се од лица спуштају. Личе на велике богиње које су давно искорењене јер и вурус потиче из породице таквих богиња", објашњава гошћа Дневника.

Јовановићева саветује да, ако путујемо у афричке земље, треба да се информишемо каква је тамо, у том тренутку епидемиолошка ситуација. 

"Према Европском центру за контролу заразних болести, препорука је да особе које ступају у ризичне сексуалне односе могу да буду у категорији за вакцинацију због ризика. То, међутим, неће у потпуности заштити статус", каже докторка.

Напомиње да "Батут" има стални епидемиолошки надзор над мајмунским богињама од 2022. године, када је у нашој земљи било случајева обољевања.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару